3 simple tips: Sådan undgår du at dine mørke jeans mister deres farve

Hus og have

17/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Oplever du også, at dine sorte jeans bliver grå efter et par vaske?

Med tiden kan mørke jeans let falme i vask, især hvis de vaskes for ofte. Nu har en vaskeekspert delt, hvordan man forhindrer jeans i at falme i vask ved hjælp af et simpelt husmoderråd

Det skriver Express

Sorte og mørke jeans kan ofte miste deres farve, hvis de udsættes for sollys og varme temperaturer i vaskemaskinen.

Mens falmede jeans kan se lige så godt ud som mørke jeans, har de ikke altid den samme æstetiske værdi, især hvis du forsøger at opnå et specifikt look.

Vask dem mere sjældent

Mange af os har en tendens til at vaske vores bukser for meget og det får dem til at falme hurtigere.

Typisk behøver jeans ikke at vaskes så meget som andet tøj, da de efter tre eller fire vaske sandsynligvis vil begynde at falme.

Faktisk skal jeans vaskes hver tredje til 10 gang de bliver brugt, eller når de begynder at lugte eller se ubehagelige ud.

Vend dem på vrangen

Sarah Dempsey på Myjobquote.co.uk har delt, hvordan man stopper mørke jeans med at falme i vask.

Hun fortalte

"Vend mørke jeans på vrangen før vask og brug et farvebevarende vaskemiddel. Vask lignende mørke farver sammen og hold vasketemperaturen lav, brug den kolde indstilling om nødvendigt.

Brug salt

Sarah Dempsey havde også en at andet tip til at sørge for at dine sorte bukser forbliver sorte.

"Af og til hjælper det at sætte mørke jeans i blød i hvid eddike og salt med at sætte farven i stoffet og bremse falmningen," fortæller hun.

Det er et billigt tip da almindelig bordsalt kun koster omkring 4 kroner.

Grunden til at salt er effektivt, er fordi det hjælper med at låse farverne i længere tid og forhindrer farvestoffer i at falme.

Dette skyldes, at der under farveprocessen bruges salt til at hjælpe fibrene med at absorbere farve. Salt kan også bruges på andre stoffer til at lysne farver og fjerne pletter. I mellemtiden indeholder hvid eddike eddikesyre, som hjælper med at låse farvestof og forhindre jeans i at bløde.