Verdenssundhedsorganisationen WHO opfordre Danmark til at forbyde slikcigaretter
Det skriver DR
Supermarkedskæder har fjernet dem fra hylderne
DR har besøgt kiosken ved Krakær Camping, der ligger idyllisk midt i nationalparken Mols Bjerge på Djursland.
Her er slikcigaretter med tyggegummi i en del af sortimentet. Og den sælger stadig godt:
"Der er 13 cigaretter i én pakke, 32 pakker i en kasse, og jeg sælger i hvert fald seks kasser på en sæson. De er selvfølgelig lavet nøjagtig lige som en cigaret. Børnene går virkelig efter dem, siger Per Nielsen, der er indehaver af Krakær Camping.
De store supermarkedskæder har ellers droppet at sælge slikcigaretten, men den er stadig at finde i de små kiosker rundt om i landet. Det vil WHO dog gerne have ændret på.
WHO: Forbyd slikcigaretter
Verdenssundhedsorganisationen WHO fraråder salget af slikcigaretter og opfordre den danske regering til at lave et forbud.
"Forskning viser, at et produkt som slikcigaretter kan medvirke til, at børn udvikler en positiv holdning til rygning. Det kan være med til at gøre det mere socialt acceptabelt og normal adfærd at ryge", siger Kremlin Wickramasinghe, der er læge og leder af WHO’s europæiske afdeling for forebyggelse af ikke-smitsomme sygdomme.
Han er 'alarmeret' over, at slikcigaretterne sælges i stor stil i Danmark. Salget er nemlig stigende
Firmaet Candynavia A/S, der ligger i Silkeborg producere de omdiskuterede slikcigaretter, og ifølge direktøren sælger de flere og flere pakker.
Alene fra maj sidste år til maj i år har Candynaivia A/S solgt 71.500 slikcigaretpakker på det danske marked.
"Selvom der er meget fokus på, hvor usund rygning er i de her år, fortsætter salget af det her produkt med uændret fart. Det er, fordi børn synes, at det er sjovt," siger Benny Ebsen.
Kræftens bekæmpelse er enige
Kræftens Bekæmpelse er enige i, at det er en dårlig idé at sælge slikcigaretterne
"Vi ønsker ikke, at danske børn og unge bliver fortrolige med at ryge. Alt andet lige så er det en form for markedsføring af cigaretter, og det er vi selvfølgelig imod," siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse.
De seneste år har Kræftens Bekæmpelse fået en flere henvendelser fra borgere, der er uforstående overfor, hvordan salget af slikcigaretter stadig kan være lovligt.
Niels Them Kjær mener dog ikke nødvendigvis, at et forbud er vejen frem. Han ville hellere have at producenterne og kioskerne selv indså at salget af slikcigaretterne er forkert:
"Vi går ikke efter et specifikt forbud, fordi vi ikke ved, hvilken effekt det egentlig vil have," siger han.