Så dyrt var implementeringen af MitID: Kommuner brugte flere millioner

Generelle nyheder

16/01/2023

Foto: privat
Foto: privat

Skrevet af Kathrine Frich

Hvad har din oplevelse været med MitID?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De danske kommuner har betalt flere millioner kroner for at hjælpe borgerne i gang med MItID - og det går udover velfærden.

Det skriver Avisen Danmark

Flere kommuner er nødt til at spare på velfærden fordi udgiften til implementering af MitID har været så stor.

Det har ført til kritik, og et ønske fra kommunernes side om at blive bedre klædt på til de digitaliseringsløsninger som staten vælger.

Kostet op mod 100 millioner

Det er endnu ikke opgjort præcist, hvor meget det har kostet borgerserivcecentre landet over at skulle implementere det nye MitID, men med udvidede åbningstider og flere medarbejdere kan det ikke have været billigt. Det vurderes at knap en million danskere har haft brug for hjælp til skiftet i år 2022.

På landsplan har Kommunernes Landsforening vurderet at det har kostet op mod 100 millioner kroner. Avisen Danmark har lavet en rundspørge til samtlige danske kommuner, for at få indsigt i deres økonomiske udgifter til MitID.

Kigger man i Avisen Danmarks oversigt, er det tydeligt at udgifterne har været størst i de byer med flest indbyggere. Det er altså København og Aarhus, der topper listen. I Aarhus har man brugt 6,3 millioner kroner og i København er det løbet op i svimlende 9,4 millioner kroner.

Pengene er primært gået til at ansætte flere medarbejdere, betale overarbejde. Derudover dækker det store beløb over ting som udekørende Borgerservice, revision, kurser og oplæring. Nogle steder har det også været nødvendigt at købe mere inventar, da der har manglet skranker til ekspedition.

MitId-caféer kører fortsat

Der er dog flere af de kommuner der har meget færre indbyggere end København, der også har måtte smide et millionbeløb efter implementeringen af MitID.

Kigger man for eksempel på Ringkøbing-Skjern Kommune er det skønnet at de har brugt 2,7 millioner kroner på at få MitID til at fungere. Og der har man kun 56.000 indbyggere.

Her er det primært udvidede åbningstider til MitId-caféer, der har medført ekstra lønomkostninger.

"MitID-cafeerne kører fortsat – men nu kun to gange om ugen, hvor det tidligere var fire. Der kommer omkring 40-100 borgere fortsat i hver åben café," siger Tina Vium, afdelingsleder for Beskæftigelse, Borgerservice og Ydelse i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ingen hjælp at hente

Der er flere kommuner der har fortalt at de ikke på forhånd har budgetteret med de store udgifter til MitID i 2022. Det begrundes med at nye statslige opgaver oftest kompenseres af staten i økonomiforhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og regering.

Det har dog ikke været tilfældet her. Økonomiaftalen for 2023 giver kun kommunerne en kompensation på 11,1 millioner kroner til alt MitID-implementering der foregik i 2022. Der vil altså ligge noget af en ekstra regning, som kommunerne selv skal dække.

Vil du vide præcis, hvor mange penge din kommune har brugt, kan du slå det op i Avisens Danmarks beregner her