Nyt studie forudser, at antallet af rotter vil eksplodere - og årsagen er den samme fra by til by

Generelle nyheder

04/02/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Forskerne advarer om, at der skal forebygges, ikke kun reageres.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I de seneste år er der kommet en stor stigning i antallet af rotteanmeldelser i danske kommuner, og en ny global undersøgelse viser, at storbyer over hele verden kan forvente en endnu større stigning i rottepopulationer.

Ifølge forskerne bag rapporten er den primære årsag klimaforandringerne. I rapporten, der blev offentliggjort i tidsskriftet Science Advances, har forskere analyseret data fra 16 byer for at finde sammenhængen mellem stigende temperaturer og antallet af rotter.

Undersøgelsen viser, at i byer med højere gennemsnitstemperaturer er rottebestanderne steget.

Jonathan Richardson, professor i biologi ved University of Richmond og hovedforfatter på undersøgelsen, forklarer til ABC News:, at forskerne fandt ud af, at de byer, der har haft en tendens med stigende temperaturer i løbet af de sidste 50 år eller deromkring, også har et hurtigere voksende antal rotter.

Jo varmere klima, jo bedre forhold

Rotterne trives bedre i varmere klimaer, da de ikke længere er tvunget til at opholde sig under jorden i koldere vintermåneder. Det giver dem mere tid til at finde føde og øger deres muligheder for at formere sig.

Undersøgelsen fandt, at 11 ud af de 16 byer havde en markant stigning i rottepopulationerne, mens kun tre byer havde faldende bestande.

I Danmark har der generelt været en nedadgående tendens i rottebestande i de senere år, men i september 2024 så man en markant stigning i anmeldelserne. I Aalborg modtog man for eksempel dobbelt så mange anmeldelser i 2024 som året før.

Claus Schultz, formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer, peger på vejret som en mulig årsag.

"Vi fik nogle kæmpe regnskyl i efteråret, der tvang rotterne op af deres huller. Derudover var det en rimelig varm vinter," siger han til TV 2.

Miljøstyrelsen bekræfter, at de har set en stigning i rotteanmeldelserne, og de har besluttet at iværksætte ekstra autorisationskurser i 2025 for at håndtere problemet.

Jonathan Richardson understreger, at det er vigtigt, at storbyer begynder at tænke i forebyggelse frem for dødelig kontrol, som kun reagerer på problemer, der allerede er opstået. Forebyggende tiltag som at reducere rotternes adgang til føde og skabe bedre forhold for beboerne kan være med til at mindske problemerne i fremtiden.