Nye retningslinjer for bloddonation: Forening jubler

Generelle nyheder

16/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Styrelsen for Patientsikkerhed har ændret retningslinjerne for bloddonation.

Det betyder, at blodbankerne ikke længere skal forholde sig til donorers køn i forbindelse med seksuel adfærd. 

Derfor har landets blodbanker nu ændret i de spørgsmål, som alle bloddonorer svarer på inden en tapning. De nye spørgsmål er ensrettet for alle donorer, uanset køn, og spørger ind til bl.a. seksuel adfærd.

Det betyder i praksis, at en mand i et fast forhold med en anden mand ikke længere vil opleve tappepause på 4 måneder baseret på sin seksuelle adfærd. Og det er en positiv udvikling, mener organisationen Bloddonorerne Danmark, der står for at rekruttere og anerkende bloddonorer i Danmark.

”Vi ser bloddonation som en folkesag. Derfor er det meget positivt, at vi nu får mere inkluderende regler. På den måde får en ny gruppe mennesker mulighed for at give blod og plasma, men vi går ikke på kompromis med hverken patient- eller donorsikkerheden, hvilket er centralt” siger Bente Graversen, formand for Bloddonorerne Danmark.

Evidens og tillid

Netop patient- og donorsikkerheden bør altid stå højest, når retningslinjerne for bloddonation fastlægges. Derfor har en arbejdsgruppe under Styrelsen for Patientsikkerhed bl.a. kigget på erfaringer fra andre lande, inden reglerne ændres herhjemme.

Marco Bo Hansen hører til den gruppe borgere, der ikke tidligere kunne give blod.

”For mig viser de nye regler en tillid til mig som person på lige vilkår med den tillid, der vises andre borgere, uanset seksualitet. Og som læge synes jeg i virkeligheden, at det er en sejr for videnskaben. De gamle regler var i høj grad baseret på tidligere historik og ikke på evidens. Så det er meget positivt, at flere nu får mulighed for at hjælpe som blod- eller plasmadonor,” siger Marco Bo Hansen.

Morten Bagge Hansen, der er blodbankchef i Region Hovedstaden og medlem af hovedbestyrelsen for Bloddonorerne Danmark er enig.

”Når vi ikke kan finde en god grund til at beholde de gamle regler, men tværtimod kan se, at sikkerheden stadig er høj i lande, som har ændret reglerne før os, så giver det mening at følge trop og byde flere velkommen i donorkorpset,” fortæller Morten Bagge Hansen.

Både Bloddonorerne Danmark og landets blodbanker glæder sig til at byde nye såvel som eksisterende donorer velkommen.

For at blive bloddonor skal du:

  • Være sund og rask

  • Være mellem 17 og 65 år

  • Veje mindst 50 kg (60 kg for at give plasma)

Læs mere på www.bloddonor.dk.