Et nyt studie udgivet i tidsskriftet Environmental: Science & Technology beskriver hvordan millioner og atter millioner af partikler af det såkaldte mikroplast hvert år finder vej ind i vores system når vi laver mad.
Synderen er ingen ringere end dit skærebræt, der frigiver over 70 millioner af partiklerne - det erselvfølgelig ikke tilfældet, hvis det er lavet af træ.
Flere faktorer
Materialet er dog ikke alene afgørende. Studiet viste, at andre faktorer spiller ind i mængden, der kan varierer mellem 7,4 gram til 50,7 gram.
Udover materialet påvirkes mængden bl.a af:
Måden hvorpå du skærer
Kraften du skærer med
Hyppighed
Om du hakker groft eller fint
Ifølge Nanna B. Hartmann, som er seniorforsker hos DTU, er det dog ikke den store overraskelse det nye studie giver: "Alle steder, hvor du har aktivitet, der involverer et slid på plast, bliver der frigivet mikroplast."
Grund til bekymring?
Forskerne bag forsøget har testet giftigheden af partiklerne på forsøgsmus, der ikke indikerede, at musenes celler blev påvirket af plastoptaget.
Men Hartmann mener, at forsøget med mus giver et begrænset billede på effekten af mikroplasten på mennesker. Hun henviser til et forsøg, der påviste hvordan mikroplast påvirker vores tarmflora.
"Selvom man ikke har fundet nogen effekt på musecellerne, mener jeg stadig, at det vil være relevant at undersøge, både hvor meget der egentlig ender i vores mad" siger hun og tilføjer: "Og hvad den eventuelle effekt vil være på os mennesker"