"Nordens giraf" kommer til Danmark: Her vil man udsætte elge

Generelle nyheder

20/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er det en god idé?

Elge skal sammen med andre store planteædende dyr fremover være med til at holde naturen åben og skabe flere levesteder for dyr og planter i Naturnationalpark Gribskov.

Det har et flertal i den nyudnævnte bestyrelse for naturnationalparken netop bestemt.

Naturnationalparken i Gribskov er den eneste naturnationalpark, hvor der er planlagt udsætning af elge, som for mange vil være et nyt bekendtskab i den danske natur.

"Det er helt afgørende med lokal opbakning til naturnationalparken. Derfor er jeg også glad for, at regeringen lod det være op til den lokale bestyrelse selv at beslutte, hvorvidt der skal være elge i Naturnationalpark Gribskov eller ej. Et flertal har nu sagt ja til elge, og jeg glæder mig til at opleve de store dyr indtage landskabet," siger Kaare Larsen, bestyrelsesformand for Naturnationalpark Gribskov.

Nordens giraf

Naturnationalpark Gribskov udgør 1.300 hektar og vil ligge i den centrale del af Gribskov. Her vil elge sammen med krondyr, dådyr, sikahjorte, rådyr og stude græsse i en stor sammenhængende hegning, der vil skabe et varieret skovlandskab med små og store lysåbne, våde og tørre områder.

Naturstyrelsen starter med at udsætte et forholdsvist lille antal elge med henblik på at følge deres adfærd og græsningsmønster.

"Elgen er Nordens giraf. Den kan nå, hvor ingen andre kan – derfor hjælper den naturen, og så bliver den jo også en attraktion i sig selv, hvis man er så heldig at få et glimt af den, for det er et rigtig stort naturområde i Gribskov, der fremover bliver dens hjem," siger Søren Bo Oldenburg, skovrider i Naturstyrelsen.

Etableringen af Naturnationalpark Gribskov forventes at starte i september 2024, og naturnationalparken forventes at åbne i begyndelsen af 2025.

Elgene bliver tidligst sat ud i området i begyndelsen af 2026.

Fakta: Elge i Gribskov

  • Naturstyrelsen vil sætte seks-otte elge ud i den kommende Naturnationalpark Gribskov

  • Elgene kommer fra Sverige og kan formere sig

  • Elge er forholdsvis sky dyr og lever alene med undtagelse af parringsperioden, og når de har kalve

  • Elgen lever vildt bl.a. i vores nordlige nabolande og er den største af de nulevende hjortearter i verden med en skulderhøjde på to meter

  • Elgens føde består overvejende af kviste, skud og blade fra mange forskellige træarter. Om sommeren ynder elgen vådområder, hvor den æder vandplanter og halvgræsser

  • Elgene vil sammen med de øvrige dyr blive nøje overvåget for at følge deres adfærd, trivsel og græsningsmønster

Fakta: Om Naturnationalpark Gribskov

I Naturnationalpark Gribskov får den vilde natur plads, og dermed styrkes biodiversiteten i området.

Hovedformålet med naturnationalparkerne er at styrke områdernes natur og biodiversitet ved at give mulighed for etablering af større sammenhængende naturområder, hvor naturen i højere grad kan udvikle sig på egne præmisser. Samtidig skal naturnationalparken bidrage til spændende naturoplevelser. Naturnationalparken forvaltes med natur og biodiversitet som hovedhensyn.

Naturnationalparken drives uden landbrug eller skovbrug, og skoven henlægges som urørt skov. Der vil udvikles en mosaik af forskellige naturtyper, der skal give gode levesteder for de vilde dyr og planter.

I naturnationalparken skal der udsættes store græssende dyr, som sammen med de eksisterende hjortearter i Gribskov indgår i økosystemet. Dyrenes græsning, vandring, tråd, bid og skrab på træer og buske vil være med til at skabe lysninger og en mere varieret natur.

Der skal genskabes naturlig hydrologi, så moser og vandhuller vender tilbage i landskabet. Derved vil der blive skabt mange varierede levesteder for en lang række sjældne og truede dyr og planter.

Med naturnationalparkerne sikres der plads til, at den danske naturs naturlige dynamikker kan slippes fri. Det betyder, at skovene vil blive præget af flere gamle, væltede og rådnende træer.

Naturnationalpark Gribskov rummer i dag et stort antal sjældne og truede arter af planter og dyr, som har brug for den lysåbne, våde natur og det døde træ for at overleve.