Mysteriet om Stonehenge er endelig blevet 'løst'

Generelle nyheder

02/03/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Mysteriet kan være blevet løst efter tusinder af år.

Kulturarvsstedet i Wiltshire har længe været en kilde til debat, idet mange mener, at dets overensstemmelse med sommer- og vintersolhverv er bevis på en gammel kalender.

Men nu har Professor Timothy Darvill fra Bournemouth University måske endelig løst mysteriet efter tusinder af år.

Han mener således, at Stonehenge en stor solkalender.

Darvill mener, at stenene stammer fra 2500 f.Kr. og er forblevet i den samme formation lige siden, hvilket han mener indikerer, at stenene fungerede som en form for kalender.

Det skriver BBC News.

Hans forskning tyder også på, at "stedet var en kalender baseret på et tropisk solår på 365,25 dage".

"Stonehenges tydelige solstitielle linjeføring har fået folk til at foreslå, at stedet er en slags kalender siden antikvarikeren William Stukeley. Nu har opdagelser sat spørgsmålet i et skarpere fokus og viser, at stedet var en kalender baseret på et tropisk solår på 365,25 dage," siger forhistorikeren ifølge BBC News, hvorefter han tilføjer:

"En sådan solkalender blev udviklet i det østlige Middelhavsområde i århundrederne efter 3000 f.Kr. og blev vedtaget i Egypten som den civile kalender omkring 2700 f.Kr, hvorefter det blev udbredt i Det Gamle Rige omkring 2600 f.Kr.," kommer det fra Darvill, der bemærker, at Stonehenge kan have været inspireret af en af disse kulturer.

"Det er en evighedskalender, der justeres hver solnedgang ved vintersolhverv. Alle undtagen to af sarserne i Stonehenge stammer fra denne ene kilde, så budskabet til mig var, at de var en enhed."

Delte meninger

Ifølge Darvill repræsenterer hver af de 30 sten i cirklen en dag i en måned, der i sig selv er opdelt i tre uger med hver 10 dage.

David Nash fra University of Brighton fortalte New Scientist, at Darvills resultater "giver meget mening", mens Parker Pearson ikke er overbevist, idet han udtaler, at "tallene ikke rigtig hænger sammen".

"Tallene hænger ikke rigtig sammen. Det er selektiv brug af beviser for at forsøge at få det til at passe sammen," siger han.