Hvilket ansigt er computergeneret og hvilken er ægte? Overraskende ny forskning viser, hvor svært det er at kende forskel

Generelle nyheder

27/01/2023

Kilde: thispersondoesnotexist.com/Shutterstock
Kilde: thispersondoesnotexist.com/Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Se det overraskende svar i bunden. Jeg kunne i hvert fald godt blive snydt.

Falske LinkedInprofiler i omløb

Mange folk tænker, at de er gode til at genkende ansigter, men alligevel viser ny forskning, hvor svært det kan være at kende forskel.

For nylig kom det frem at en robot connectede med indtil flere fremstående embedsmænd inde på LinkedIn. Simpelthen fordi de ikke kunne kende forskel på en ægte profil og en computergenereret billede af en robot?

Disse forfalskninger er desværre ved at blive dagligdagen for alle os, der færdes på internettet.

I en undersøgelse i iScience viste det sig, at den manglende evne til at skelne mellem ægte og falske ansigter er med til at erodere tilliden mellem folk, fordi vi ikke ved, hvad der er ægte og hvad der er potentiel falsk.

I undersøgelsen viste det sig også, at folk opfattede compergenererede billeder som mere ægte end ægte billeder af menneskers ansigter.

I under studiet opdagede de også en anden og meget påfaldende ting: at ansigter, der blev vurderet som mindre attraktive, faktisk også blev vurderet som mere virkelige. 

Mindre attraktive ansigter er mere typiske end computergenererede ansigter, derfor vurderer folk også dem som mere ægte. 

Hvordan bliver computergenererede billeder så ægte?

For at skabe så ægte billeder kræver det en stærkt computer og avanceret software. Billederne skabt af en computer står for GAN, Generative Adversarial Networks. Det er en software, der imiterer, hvordan hjernen selv lærer på. Og hvis den får utallige billeder af folk, så kan den lære enormt hurtigt.

Og faktisk når den skal skabe billeder til konkurrerer den ofte med en anden lignende software, og det bedste billede vinder.

Hvilket et af de to billeder er så ægte?

Og for at svare på spørgsmål i toppen, så er det billedet til venstre, der er et ægte menneske, mens billedet til højre er computergenereret. Blev du snydt?