Nytåret står for døren, og traditionen tro er det ensbetydende med høje brag og lysglimt, når danskerne byder det nye år velkommen med fyrværkeri. Og selvom det for mange er et af årets højdepunkter, så er det for andre blandt de mest stressende og generende dage på året.
Det skriver Ritzau
otte år gamle regler
For otte år siden blev der indført nye regler på området, så det kun var tilladt at affyre fyrværkeri i perioden fra den 27. december til den 1. januar, men selvom det har været med til at begrænse generne fra fyrværkeri væsentligt, så mener mere end halvdelen af danskerne stadig, at reglerne bør strammes yderligere.
Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.
Her svarer hele 51 %, at det ikke burde være lovligt at affyre fyrværkeri andre dage end nytårsaften. Tilsvarende er det kun godt 10 % af de adspurgte, der mener, at perioden skal udvides.
Flere og flere vil have begrænsning
Antallet af danskere, der vil have begrænset fyrværkeri til nytårsaften, har været støt stigende de seneste år, og ifølge direktør for skade i Gjensidige, Henrik Sagild, er der flere faktorer, der spiller ind.
“Hvor der tidligere primært blev givet beskyttelse af kæledyr som årsag, så er den gruppe faktisk i dag blevet overhalet af dem, der peger på miljø og klima som årsag til, der skal ske stramninger på området. Selvom det måske er lidt opsigtsvækkende, så siger det også meget om den tid, vi lever i, hvor natur og miljø har fået et langt større fokus,” siger han.
Brug den sunde fornuft
Til trods for, at fyrværkeri kan vække stærke følelser hos både tilhængere og modstandere, så opfordrer han til, at alle bruger deres sunde fornuft, når det nye år skal fejres. Ikke kun for at afværge personskader, men også skader på bygninger, biler og kæledyr.
“Vær fornuftig og opmærksom både på dig selv og dine omgivelser. Hvis du selv skal sende raketter til vejrs, så brug beskyttelsesbriller og følg sikkerhedsreglerne, og har man drukket, bør man bare nyde fyrværkeriet på afstand,” siger Henrik Sagild.