Danmark er det land i verden, hvor der er flest grise per kvadratmeter. Der fødes hvert år omkring 40 millioner grise i de danske stalde, og landbruget siger selv, at dyrevelfærden er i top.
Men nu sætter dokumentaren 'Hvem passer på grisene?' fokus på, hvad myndighedernes egne kontroller viser om dyrevelfærden i de konventionelle grisestalde i Danmark.
I hver tredje kontrollerede stald findes nemlig så store problemer, at kontrollanterne giver sanktioner til landmændene for ikke at overholde dyrevelfærdsreglerne. Sådan har det været år efter år siden 2014, viser tal fra Fødevarestyrelsen.
Aktindsigt i videoer
Derfor har TV 2 Dokumentar søgt aktindsigt i de kontroller, hvor Fødevarestyrelsen har givet sanktioner. De har givet aktindsigt i 515 rapporter fra årene 2022, 2023 og 2024.
Det er ikke muligt ud fra rapporterne at se, hvor mange grise på hvert kontrolbesøg, som udløser sanktionerne. Der kan altså være tilfælde, hvor én syg eller skadet gris i en stor besætning udløser en sanktion, ligesom der kan være tilfælde, hvor sanktionerne udløses på baggrund af større problemer med flere grise.
Kontrollanterne er de seneste år begyndt at filme og tage billeder med deres mobilkameraer som dokumentation for deres påtaler og sanktioner. De billeder og videoer har TV 2 Dokumentar fået aktindsigt i, og de indgår også i 'Hvem passer på grisene?'.
Mange burde have været aflivet
I mere end halvdelen af de 515 rapporter, står det noteret, at grisene ikke har fået den rigtige - eller slet ingen - behandling for deres sygdomme og lidelser.
I knap 40 procent af de 515 rapporter kan man se, at en eller flere grise bliver aflivet under kontrolbesøget. Grise som skulle have været aflivet, inden kontrollanterne kommer og opdager de syge grise.
Kontrollanterne finder også en eller flere grise, der er halte på grund af eksempelvis lammede eller brækkede ben i knap 45 af rapporterne.
Søren Stig Andersen er jurist med speciale i dyrevelfærdsloven, og han bliver i dokumentaren forelagt materialet fra Fødevarestyrelsen.
"Dyrene kan ikke selv gøre de her regler gældende. Hvis der var mennesker involveret her, så ville de jo stå og klage og anlægge sager, og der ville køre domstolssager. Men når det kommer til dyrene, så er der ikke nogen, der på samme måde kan tale dyrenes sag," siger Søren Stig Andersen i dokumentaren.
Flere eksperter veterinærvidenskab siger også i dokumentaren, at en del af de sygdomme og lidelser, som grisene får i staldene, opstår på grund de produktionsforhold, vi tillader i Danmark. Loven gør det blandt andet muligt at fylde så mange grise i stierne, at de ikke alle kan ligge ned og sove, fordi de står så tæt.
"Det er simpelthen ikke en måde, hvor deres behov tilgodeses med så lidt plads, som lovgivningen nu siger, at det er ok. Det behøver man heller ikke være forsker for at se," siger Hanne Kongsted, lektor på Institut for Veterinær- og husdyrvidenskab på Aarhus Universitet i dokumentaren.
Dokumentaren 'Hvem passer på grisene?' kan ses torsdag 12. december på TV 2 og TV 2 Play.