Gratis morgenmad? Nyt samarbejde i København vil belønne klimavenlige handlinger

Generelle nyheder

10/07/2024

Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du kan få alt fra en gratis kop kaffe til en is til et helt måltid.

Fra mandag d. 15. juli har du mulighed for at blive belønnet for en god klimagerning i hovedstaden.

24 forskellige seværdigheder og spisesteder i København har nemlig indgået et samarbejde, hvor turister og lokale bliver belønnet for at udføre en klimavenlig handling.

Det kan for eksempel være at ankomme til stedet til fods eller på cykel eller at samle skrald - og som belønning kan du, alt efter stedet, få for eksempel et glas rosé eller en kop kaffe for din indsats.

Initiativet hedder CopenPay, og pilotprojektet varer i første omgang fra mandag d. 15. juli til og med søndag d. 11. august.

Det er turismeorganisationen Wonderful Copenhagen, der er tovholder på initiativet, og der er store forhåbninger til, at det faktisk kommer til at få tingene til at gå i den rigtige retning.

"Vi kan se på de analyser, vi kigger på, at der er mange, der gerne vil ændre adfærd, men der er få, der faktisk ændrer adfærd til noget mere bæredygtigt," siger Rikke Holm Petersen, der er kommunikations- og marketingdirektør i Wonderful Copenhagen, til DR.

24 steder med tilbud

Hvor man de fleste af de deltagende steder tilbyder gratis drikkevarer for den klimavenlige indsats, er der faktisk også steder, der tilbyder hele måltider som tak for hjælpen i for eksempel køkkenhaven.

Endelig er der også forskellige museer, som Nationalmuseet, Frilandsmuseet og Statens Museum for Kunst, der giver alt fra is til gratis aktiviteter, hvis du medbringer plastikaffald eller kan dokumentere, at du brugte offentlig transport til at komme frem.

Hvis du er en af de morgenfriske giver Folkehuset Absalon faktisk også gratis fælles morgenmad, hvis du enten ankommer med offentlig transport eller til fods.

Du kan se et kort over alle de forskellige deltagere i initiativet i kortet her.