Gælder for næsten hele landet: DMI udsender kategori 1-varsel

Generelle nyheder

02/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er kun dele af Sjælland, øerne samt Bornholm, der ser ud til at gå fri.

I weekenden vendte vi et nyt blad i kalenderen, da vi gik fra september til oktober 2023.

Og vejrguderne mener åbenbart, at en ny måned skal fejres med - regn.

DMI har nemlig udsendt varsel om kraftig regn gældende for Jylland, Fyn samt den nord- og vestlige del af Sjælland. Varslet starter ved midnat natten til tirsdag og varer indtil torsdag eftermiddag.

Det fremgår af DMI's hjemmeside.

Derfor bliver vi ramt

Man kunne fristes til at sige, at vi "bare" bliver ramt af mere klassisk efterårsvejr, end vi er blevet budt i september, men der er faktisk en meget håndgribelig forklaring på det kraftige regnvejr, der er på vej.

På grænsen mellem meget varm luft over Centraleuropa og væsentlig køligere luft over De Britiske Øer dannes et lavtryk over den sydlige del af England. Herfra bevæger lavtrykket sig mod nordøst, og ventes at nå frem til Danmark natten til tirsdag. I forbindelse med lavtrykket udvikles et område med kraftig regn.

Området med kraftig regn forventes at være passeret tirsdag eftermiddag. Det kan dog stadig regne flere steder herefter, men da af mindre intensitet. Der forventes flere steder at falde mellem 25 og 40 mm regn.

Kriteriet for kraftig regn er mere end 24 mm på 6 timer eller mere end 30 mm på 24 timer.

Kan give trafikale problemer

Med de mængder vand fra oven, er der også risiko for udfordringer på vejene.

Det er ikke sikkert, drænene i vejene kan slippe af med al den regn, og derfor vil der sandsynligvis være risiko for akvaplaning mange steder tirsdag.

Når der samtidig er mange danskere, der ikke har fået skiftet sommerdækkene ud med vinterdæk endnu, kan det give farlige situationer.

Vinterdæk er velegnede til at køre i regnvejr, da lamellerne i dækkene er dybere og bedre kan lede vandet væk.

Så hvis du ikke har fået skiftet til vinterdæk endnu, lyder herfra en opfordring om at passe godt på, hvis du skal ud at køre de næste dage.