Er lagengymnastik bedst, når det "bare sker"? Ny forskning giver overraskende svar

Generelle nyheder

21/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Prøv bare at tænke på, hvor mange Hollywood-film der bruger den spontane version ...

Ideen om, at spontan sex er det mest passionerede og tilfredsstillende, er dybt forankret i populær vestlig kultur, men ny forskning fra York University sætter spørgsmålstegn ved dette.

I en af deres seneste undersøgelser fandt psykologiforskere fra Sundhedsfakultetet ud af, at planlægning fremad kan være lige så sexet som sex, der "bare sker."

"Der kan være stor modstand mod at bede kunder om at tale om og planlægge sex mere, at arbejde som et seksuelt team. Jeg tror, ​​det er på grund af det, vi ser i medierne, men det sjove ved det er, at der er så meget planlægning, at går ind i de scener – et helt produktionshold er der, skuespillere husker deres replikker," siger Katarina Kovacevic i en pressemeddelelse.

Hun er registreret psykoterapeut med speciale i romantiske forhold og seksuelle problemer, og Ph.D.-studerende ved York's Sexual Health and Relationship Laboratory.

"Hvad vores nye undersøgelse fandt var, at selvom mange mennesker støtter idealet om spontan sex, var der ingen forskel i deres rapporterede tilfredshed med deres sidste faktiske seksuelle møde - uanset om det var planlagt eller uplanlagt."

Et spørgsmål om overbevisning

I forbindelse med forskningsartiklen blev der udført to undersøgelser af Kovacevic, hendes vejleder, York University Psychology Professor Amy Muise, og deres samarbejdspartnere.

Den første så på mere end 300 personer i romantiske forhold og stillede dem spørgsmål via en online-undersøgelse. Den anden havde mere end hundrede par svare på daglige undersøgelser om deres romantiske liv og sexliv i tre uger.

I begge tilfælde ønskede de at se på folks overbevisninger om planlagt mod spontan sex, men også om disse overbevisninger ville udmønte sig i tilfredshed med faktiske seksuelle møder.

I den første del af undersøgelsen fandt forskerne ud af, at det at støtte ideen om, at spontan sex er bedre, korrelerede med rapporteret tilfredshed. Mens de i det andet studie, da de så på deltagernes sidste seksuelle eskapader, fandt frem til, at der ikke var nogen forskel på, hvor tilfredsstillende et seksuelt møde blev rapporteret at være - baseret på om det var planlagt eller sket spontant - uanset folks tro.

"Generelt fandt vi ud af, at folk støttede det spontane sexideal," siger Muise. "Men på trods af disse overbevisninger fandt vi på tværs af vores to undersøgelser ikke stærk støtte for, at folk faktisk oplever spontan sex som mere tilfredsstillende end planlagt sex."

Planlægning er ikke planlægning

Kovacevic siger, at når terapeuter som hende selv taler om planlagt sex, betyder de ikke nødvendigvis at planlægge det, og selvom planlægning af sex kan virke som en opgave for nogle, kan forventning også nogle gange føre til lyst.

"Når vi foreslår, at par eller andre romantiske konfigurationer udskiller den tid, siger vi ikke nødvendigvis, at du sætter det ind i en kalender - som kl. 19 på en tirsdag, efter at have sat aftensmaden i ovnen og før du folder sokkerne," siger hun. "Men intentionen bag det kan være transformerende i den forstand, at vi ikke venter på det rigtige øjeblik, for nogle gange slår stemningen bare aldrig ind for nogle mennesker, og det kan måske afskrække dem."

Derudover minder Muise og Kovacevic os om, hvor meget planlægning, der går i de vigtige og fornøjelige aspekter af vores liv, som at tage på ferie eller forfølge en givende karriere, og at der ikke er nogen grund til, at sex ikke kan være det samme.

Da sex er vigtigt for mange mennesker, og har mange sundheds- og parforholdsmæssige fordele, giver det mening at prioritere og nærme sig sex på samme måde.

Nøglen er "intention, versus forventning, og Kovacevic advarer om, at forventninger til sex under ferier, jubilæer og fødselsdage kan føre til, at folk føler sig presset.

I stedet anbefaler hun, at romantiske partnere planlægger regelmæssigt at tilbringe kvalitetstid sammen, uden forstyrrelser, for at holde gnisten i live.