Arkæologer finder det legendariske 'kong Arthur-sværd' i bosnisk sø

Generelle nyheder

20/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Den berømte mytiske legende om kong Arthur fortæller, at han trak sit magiske Excalibur-sværd fra en sten, det var smedet ind i.

'Excalibur'-sværdet

Arkæologer har fundet noget lignende den sagnomspundne og legendariske fortælling om kong Arthur - efter at have udgravet et 700 år gammelt våben fundet indlejret i sten på bunden af en sø.

Sværdet fra det 14. århundrede blev opdaget ved Vrbas-floden, nær landsbyen Rakovice i det nordlige Bosnien-Hercegovina.

Stukket ind i et solidt stykke klippe 11 meter under overfladen har det i årevis været under vand – og er nu blevet døbt 'Excalibur' efter den legendariske fortælling om kong Arthur.

Våbeneksperter jubler nu over den middelalderlige opdagelse, som er et betydeligt arkæologisk fund. 

Ivana Pandzic, arkæolog og kurator ved museet i Republika Srpska, sagde, at der var behov for særlig forsigtighed og omhu for at befri det rustne våben.

”Sværdet sad fast i en solid sten, så der var brug for særlig omhu, da vi trak det ud.”

"Dette er det første sværd, der er fundet nær middelalderbyen Zvečaj, så det har dobbelt værdi - både videnskabeligt og historisk," sagde hun.

Hun tilføjer, at kun ét andet sværd fra denne periode er blevet fundet på Balkan i løbet af de sidste 90 år.

Mystiske sværd

Analyse af sværdets klinge viser, at sværdet går helt tilbage til slutningen af det 13. århundrede og begyndelsen af det 15. århundrede.

Sværdet blev fundet nær ruinerne af middelalderborgen i byen Zvecaj, som engang var hjem til bosniske herskere.

I sine tidlige dage havde middelalderlandsbyen Zvecaj sin egen adel og blev bygget op omkring et nu ødelagt slot beliggende på venstre bred af Mreznica-floden i det moderne amt Karlovac.

Selvom de fleste mytologer og historikere er enige om, at legenden om kong Arthurs Excalibur er en metafor for jernalderen, er der fundet andre middelalderlige sværd stødt ind i sten, f.eks. i Toscanas Montesiepi-kapel.

Historikere forsøger nu at finde ud af, hvordan det blev indlejret i klippen og hvorfor.