Et velfortjent fund
Knapt 2.350 år efter hans død er Alexander den Stores grav måske blevet fundet. Det er, hvad den græske arkæolog Calliope Limneos-Papakosta mener. Efter adskillige års arbejde og forskning i Alexandria i nord-egypten har hun for nylig opdaget en statue og en antik romersk vej.
Efter efterfølgende udgravninger har hun og hendes team også fundet et fundament fra en stor bygning, som ser ud til at have været tidligere kongekvarter, formentlig indeholdende gravstedet hvor den store regent ligger til hvile.
Dette fund kom som et resultat af omfattende forskning. Som rapporteret af National Geographic har Calliope Limneos-Papakosta studeret stedet i over 20 år. "Jeg har aldrig set nogen i min karriere, der har været på det samme sted i 21 år," sagde en af hendes medarbejdere til det amerikanske medie.
Forskningen forsinket flere gange
Udgravningsområdet er placeret på stedet for den antikke by Memphis, senere integreret i byen Alexandria under antikken. Særligt udsat for naturfænomener som jordskælv og Nil-oversvømmelser, har stedet lidt en del skade, som derfor har tvunget forskere til at beskytte og rense stedet regelmæssigt, hvilket yderligere forsinker forskningen.
"Tabet" af Alexander den Stores grav er formentlig forårsaget af et jordskælv. Efter hans død i Babylon i 323 f.Kr. i en alder af 32 år blev resterne af den makedonske konge flyttet til Alexandria omkring 280 f.Kr., en af de mange byer, han grundlagde under sin regeringstid.
Men i år 365 blev byen ramt af talrige jordskælv og en tsunami. Befolkningen flygtede, og den ikoniske konges grav blev sandsynligvis begravet og derefter glemt.
Fund vises frem
Men Calliope Limneos-Papakosta var helt fast besluttet på at finde den. Hendes hold brugte også tomografi, en teknik, der scanner de forskellige lag af jorden for at bygge et 3D-billede.
Ud over den kommende åbning af Det Store Ægyptiske Museum deler det egyptiske ministerium for turisme og antikviteter regelmæssigt de opdagelser, som arkæologer har gjort.