Er du i fare på sociale medier? Sådan sikrer du dig bedst muligt

Generelle nyheder

13/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Din profil på sociale medier kan, bogstaveligt talt, være guld værd for kriminelle, der ønsker at franarre andre deres opsparinger og værdier.

Det er ikke uhørt, at kriminelle svindlere bruger forskellige sociale medier som jagtmark, hvor de kan finde informationer om personer, de kan bruge i deres forsøg på at franarre ældre deres formuer.

De fleste har nemlig deres profil per på disse platforme offentligt tilgængelige, hvilket kan være en guldgrube for svindlerne, der bruger alt den viden de kan få om en person gennem deres gøren og laden online.

Den viden bruger de ofte til at identificere ældre, da de ofte er mere tillidsfulde og mindre skeptiske.

Hvordan gør de?

To oplagte steder for dem at søge er gennem grupper eller opslag, som typisk vedrører seniorlivet. Et eksempel kunne være grupper for skoleårgange, hvor de kan kalkulere medlemmernes aldre ud fra det år de dimiterede.

Når de så har identificerer en pensionist eller ældre borger, vil de støvsuge personens profil for alt hvad de måske kan bruge. Det kan være opslag omkring børnebørn med deres navn og alder eller billeder af vennerne fra billiardklubben, som bliver udnyttet til deres gemene foretagende.

Disse informationer kan eksempelvis bruges til at skabe et falsk tillidsforhold ved at udgive sig for at være interesseret i at blive medlem af klubben og danne en relation over billiard eller udgive sig for at være en bekendt for så senere at bede om hjælp til et "lån" til reparation af bil.

Pas på dig selv

En god idé til at passe på dig selv og dine data på internettet er ved at gøre dine profiler private og kun acceptere venskabsanmodninger fra folk du kender. Dette vil begrænse hvad de kriminelle kan se og giver dem færre indgangsvinkler til deres bedrag.

For at gøre din profil privat vil du ofte skulle ind i indstillinger og vælge privatlivsindstillinger. Her kan du bestemme, hvad og hvem der skal have adgang til dine opslag.

Derudover er det også værd at overveje, hvilke informationer du deler ud, når du slår noget op. Noget så uskyldigt som et resultat i et spil Wordfeud vil de kunne bruge imod dig.