Ekspert deler 7 råd til at passe på dit vintertøj i vaskemaskinen

Generelle nyheder

07/12/22 | 12:11

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Har du styr på hvordan du bedst vasker uld, pels og andre vintermaterialer?

Tøjvask kan være en kedelig opgave, især hvis man vasker tøj til en stor familie. For at hjælpe med vask har en vaskeekspert delt syv tips til din vintergarderobe

Med prognose for frysende temperaturer for områder i Danmark i de kommende dage, kan mange række ud efter deres vintertøj såsom sweatere og cardigans. Deyan Dimitrov, administrerende direktør og grundlægger af Laundryheap, forklarer, hvordan vi bør pleje vores uldne beklædningsgenstande og sikre varernes levetid.

1. Brug en skraber:

Det er sandsynligt, at din yndlings striktrøje har set bedre dage og er blevet nusset af masser af slid. Heldigvis tilbyder en billig engangsskraber den perfekte løsning.

"Læg dit tøj på en flad, hård overflade og tag bladet og kør det forsigtigt over tøjet. Dette vil fjerne alle uldne fibre, hvilket bringer dit tøj tilbage til deres bløde, glatte tilstand." fortæller Deyan, Alternativt sagde eksperten, at du også kan bruge en hæklenål til at fikse eventuelle træk i stoffet.

2. Brug balsam til at bekæmpe krympning

Materialer, herunder uld, er notorisk lette at krympe, hvorfor det er bedst at tage forholdsregler, når du vasker disse typer tøj.

Deyan sagde:

"Dette simple hack vil redde dit tøj. Bland balsam i vand og lad tøjet trække i opløsningen i 15 minutter. Det er vigtigt at sørge for, at balsamen blandes i vandet i forholdet 2:3. Det vil hjælpe med at løsne garnfibrene, så du kan omforme tøjet."

Vaskeeksperten tilføjede:

"Placer tøjet over et håndklæde, før du lægger et andet ovenpå. Tryk let og klap forsigtigt for at absorbere overskydende fugt.Begynd derefter forsigtigt at strække tøjet tilbage i form, før du lader tøjet tørre naturligt."

3. Lav en gør-det-selv pletfjerner

Nogle pletter kan være svære at fjerne, men med simple remedier kan du lave din egen billige pletfjerner

Deyan forklarede:

"På grund af uldfibrenes luftige natur kan pletter være genstridige. Fjern eventuelt overskydende spild ved at duppe det pågældende område. Bland en opløsning af sprit og fortyndet hvid eddike i lige store forhold. Brug en blød klud til let at påføre DIY pletfjerneren på dit tøj. Når pletten begynder at forsvinde, skylles tøjet i hånden med sæbevand. Alternativt, hvis du har travlt, kan du sætte genstanden i en 'sart' cyklus."

4. Rens kashmir omhyggeligt

Materialer som kashmir bliver ofte brugt hele vinteren på grund af deres varme materiale, men det er typisk sværere at tage sig af.

Den sikreste og nemmeste måde at pleje kashmirtøj på er at vaske det i hånden, mener vaskeeksperten.

"Fyld en skål med varmt vand samt en teskefuld opvaskemiddel. Når du har rørt opløsningen, læg tøjet i det varme vand og klem tøjet for at fjerne snavs. Læg den derefter på en flad overflade og lad den tørre," fortæller Deyan

5. Undgå tørretumbling

Det er både billigere og bedre for tøjet ikke at bruge tørretumbleren

Eksperten sagde:

"Lufttørring i et godt ventileret rum - især udenfor i frisk luft - er den bedste måde at bevare formen og materialerne på dine uldvarer. Undgå dog at hænge dem på metalbøjler, da de kan efterlade rustpletter eller strækmærker i dit tøj, som kan være svære at komme af med. Brug træ- eller polstrede bøjler til lette genstande og læg tungere genstande hen over en tøjhest for at forhindre deres egen vægt i at trække dem ned og permanent strække visse områder."

6. Hold tæpper bløde med eddike og soda

For at undgå, at tæpper bliver stive eller paplignende i vask, anbefalede Deyan at bruge hvid eddike og soda for at "revolutionere" din vask.

"Læg en halv kop soda i vasketromlen sammen med tæppet, og hæld derefter en halv kop hvid eddike og halvdelen af ​​dit sædvanlige vaskemiddel i maskinen Vask tæpperne på en mild cyklus, og de vil være så gode som nye." fortæller Deyan

7. Pelsforet tøj

Vaskeeksperten forklarede:

”Syntetisk pels må ikke udsættes for ekstrem varme, da det vil smelte fibrene. Tørretumbleren er derfor forbudt.

"Sorter dit pelstøj i separate vaske i henhold til deres plejeinstruktioner og vaskecyklus. Brug ikke skyllemidler eller rengøringsmidler, der indeholder klor og blegemiddel, da disse vil uopretteligt beskadige dit tøj og reducere dets blødhed. Når det er tørret, skal du bruge dine hænder til at glatte pelsen ud og arbejde gennem eventuelle sammenfiltrede områder." forklarer Deyan.