3 tips til at spare strøm når du laver mad

Generelle nyheder

06/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der kan være penge at spare, hvis man bruger sin ovn rigtigt

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Da leveomkostningskrisen fortsætter med at påvirke livet for mange i hele Danmark, forsøger flere og flere familier at finde måder at spare penge på deres energiregninger.

Det skriver Express

Energiselskabet Energia har delt, hvilke apparater, der koster mest for den gennemsnitlige husstand, og hvordan man kan reducere omkostningerne ved deres brug.

Energias eksperter har beregnet, hvor meget hvert af apparaterne på listen ville bruge strøm, og efterfølgende hvordan det ville se ud omkostningsmæssigt pr. time.

Lad være at åbne lågen

Et almindeligt apparat, eksperterne fokuserede på, var ovnen. De sagde:

"Når du åbner din ovndør, går omkring 20 procent af varmen tabt, hvilket resulterer i, at din ovn skal arbejde for at genopvarme den. Det er grunden til, at eksperter anbefaler, at du kigger gennem glaslågen for at tjekke maden i stedet for konstant at åbne ovnen."

Undgå at forvarme

At bruge din ovn i to timer kan koste dig 9 kroner, hvilket betyder, at hvis du undgår at forvarme ovnen, medmindre det er nødvendigt, kan du faktisk spare penge i det lange løb.

“Hvis du sætter din mad i ovnen, før du tænder for den, kan du være med til at reducere dit energiforbrug."

Et andet nyttigt tip er at overveje at bruge en slow cooker. Ifølge eksperterne er det billigere end ovnen: 

"En slow cooker der bruges i seks timer koster dig kun 55c, hvorimod en ovn ville koste 26 kroner. Det er altså en besparelse på 84 procent."

Brug mikroovn og air-fryer

I stedet for at bruge ovnen hver gang du laver mad, rådede eksperterne til at bruge mikrobølgeovnen og air-fryer. De forklarede:

"At bruge en mikrobølgeovn bruger meget mindre energi end en konventionel ovn. Mikrobølger opvarmer kun maden, ikke luften omkring den. Hvad der kan tage 20 minutter at genopvarme i ovnen til 1,82 kroner, kan tage dig 10 minutter i mikrobølgeovnen til en pris på 0,86 kroner." 

I mellemtiden koster det 4,76 kroner at bruge en air-fryer i en time, mens det koster 4,93 kroner at bruge en ovn i en time. Her peger eksperterne dog på, at en air-fryer ofte laver maden hurtigere end en ovn, da den ikke skal forvarme.

“Brugen af ​​en air-fryer i 15 minutter bruger over 40 procent mindre energi end en times ovnbrug."