DR mødt med løftede øjenbryn: Samarbejdede med anden offentlig institution om særlig fejring

Generelle nyheder

09/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

DR mener dog ikke, kritikken er berettiget.

På Grundlovsdag blev der afholdt en festlig fejring ved DR Byen.

Arrangementet, som inkluderede sang, underholdning, taler og kagebord, blev finansieret af både DR og Folketinget.

Men det har fået flere til at undre sig, når vi i vores danske demokrati bryster os af, at pressen er uafhængig af magtgiverne.

Men DR er ikke enig i kritikken

DR stod for ideen

Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, lægger ikke skjul på, at det vi på Grundlovsdag slår pjalterne samme for at markere denne store festdag:

"DR og Folketinget er begge institutioner, der medvirker til at styrke og udbrede demokratiet. Derfor har vi netop på Grundlovsdag slået pjalterne sammen for at markere denne store festdag", lyder det fra ham i et skriftligt citat til Ekstra Bladet.

En aktindsigt i samarbejdet om Grundlovsfesten, som Ekstra Bladet har fået, viser, at DR stod for idéen og kontaktede blandt andet Folketinget og Amager Vest Lokaludvalg for at samarbejde om festen.

Omkostningerne til arrangementet løb op i 600.000 kroner, hvoraf Folketinget bidrog med halvdelen.

Messerschmidt løfter øjenbrynet

Udgiftsdelingen har vakt undren hos Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, der mener, at DR burde finansiere fejringen selv.

DR har, ifølge politikeren, en kæmpestor pengetank, og derfor undrer det ham, at DR ikke på egen hånd finansierede grundlovsfejringen. Han fortæller videre til Ekstra Bladet, at han ser det som en central del af public service-forpligtelsen, DR er underlagt.

DR har dog forsikret, at armslængdeprincippet er overholdt, og at det redaktionelle ansvar for alt medieindhold udelukkende ligger hos DR.

Til trods for kritikken, har arrangementet haft stor tilslutning, og ifølge redaktionschefen i DR Kultur, Debat og Musik har mange mennesker deltaget i festlighederne.