DMI udsender kategori 1-varsel - vindstød af stormstyrke rammer i aften

Generelle nyheder

19/9/23 | 07:19

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Der er varslet forhøjet vandstand og risiko for kraftig regn.

Fra tirsdag sen eftermiddag og frem til midt på aftenen ventes vandstanden ved Vadehavet, i forbindelse med højvandet, at komme op mellem 230 cm og 270 cm over DVR90.

Ved centrale Vestkyst ventes vandstanden, også i forbindelse med højvandet, at komme op mellem 190 cm og 230 cm over DVR90.

De forhøjede vandstand skyldes, at et mindre lavtryk over Nordsøen tirsdag eftermiddag og aften bevæger sig ind over den nordlige del af Jylland. På sydsiden af lavtrykket ventes en kraftig vestenvind at presse vand fra Nordsøen ind i Vadehavet og centrale Vestkyst.

Den præcise bane for lavtrykket er endnu usikker og ændringer kan medføre enten lidt højere eller lidt lavere vandstande.

Kortet nedenfor er DMI's varsel gældende kl. 09.11 tirsdag morgen. De gule områder viser, hvor der varsles forhøjet vandstand, og de blå områder, hvor man risikerer kraftig regn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Screenshot, dmi.dk

Foto: Screenshot, dmi.dk

Vindstød af stormstyrke

Generelt byder tirsdagen på alt andet en sensommerligt vejr, så vi kommer for alvor til at mærke, vi er over halvvejs gennem september.

Det er et lille, men hidsigt, lavtryk, der skal forbi vores lille land, og det byder først på dagen på vekslende skydække og en del byger (lokalt med torden og kraftige vindstød).

Det er hovedsagelig Jylland, der bliver ramt af de fleste byger, men resten af landet kan også opleve enkelte perioder med vand fra oven - bortset fra Bornholm, hvor man kan forvente mest tørvejr.

I løbet af eftermiddagen gør lavtrykket så sin entré, og det er her, bygerne bliver skiftet ud med reel regn. Særligt i den vestlige del af Jylland kan man risikere at få op til 30 mm regn i løbet af 24 timer.

Regn kan man dog for det meste klare med en paraply, hvis man da ellers har sikret sin kælder og sine tagrender, men vinden kan gå hen at blive en større udfordring.

Vinden tager nemlig til og bliver grundlæggende hård til kuling. Ved Vestkysten og i Kattegat er der imidlertid risiko for kraftigere vindstød, og mange steder i landet vil man få vindstød af stormende kuling.

Værst bliver det ved de jyske kyster, hvor de lokale vindstød kan nå op på stormstyrke.