Det banker nok også på din dør: Derfor skal du være hjemme d. 10. marts

Generelle nyheder

27/02/2024

Foto: Bax Lindhardt / Folkekirkens Nødhjælp
Foto: Bax Lindhardt / Folkekirkens Nødhjælp

Skrevet af J. Bøgen

Tusindvis har allerede meldt sig, og du kan også nå at være med!

Den værste og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden, ramte sidste år det afrikanske land Malawi.

En voldsom stormflod rev alt med sig og slog tusinder ihjel, mens endnu flere mistede alt, hvad de ejede.

I Ukraine raser krigen på tredje år, og i Israel og Palæstina er menneskeliv gået meningsløst tabt. Lige nu er 1.7 millioner mennesker i Gaza drevet på flugt uden et sikkert sted at tage hen.  

Søndag den 10. marts går tusindvis af mennesker landet over på gaden for at samle ind til mennesker, der er ramt af krige og voldsomme klimakatastrofer.

Det sker, når Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling løber af stablen for 26. gang.    

Stor opbakning landet over 

”Krige og katastrofer fylder mere og mere, og vi mærker det alle sammen, uanset hvor vi bor, og hvem vi er. Man kan nemt føle sig magtesløs og tænke: Hvad kan jeg gøre? Derfor er jeg rigtig glad for at mærke den opbakning, der igen i år er til vores indsamling. Her er der mulighed for at gøre en forskel,” siger konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær.

Pengene fra årets indsamling går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens mest udsatte lande.

I år er der særligt fokus på Gaza og Ukraine. Men blikket er også rettet mod Malawi og Sydsudan, som er hårdt ramt af klimakatastrofer.

Situationen i landene får meget sjældent medieopmærksomhed og betegnes ofte som ’glemte kriser’.   

Akut nødhjælp og robuste afgrøder

”Det er netop derfor, det er vigtigt, at vi som nødhjælps- og udviklingsorganisation sætter fokus på de udfordringer, som mange af verdens fattigste lande står i,” siger Jonas Nøddekær:  

”Klimakrisen kan virke uoverkommelig, men sammen kan vi gøre en forskel for de mennesker, som i forvejen er blandt verdens fattigste, og som bliver hårdest ramt. Det kan vi med helt konkrete løsninger som dæmninger, opsamlingssøer og de helt rigtige afgrøder. Det er med til at redde liv og gøre familierne endnu mere robuste over for det uforudsigelige vejr."

Hver indsamler samler i gennemsnit 1200 kroner ind på en rute. De penge kan for eksempel blive til mad og livsvigtig medicin til krigens ofre i Gaza og Ukraine eller nye og klimarobuste afgrøder til familier i Malawi. 

Du kan også være med. Meld dig som indsamler på nødhjælp.dk 

Alle indsamlere planter (også) et træ

For hver indsamler, der har gået en rute, planter vi et træ i Malawi. 

Det gør vi, fordi Malawi er et af de lande, der er hårdest ramt af klimaforandringerne. I store områder er der ekstrem tørke, og når regnen endelig kommer, oversvømmes den bare jord, fordi den ikke kan suge vandet til sig. 

I marts blev det sydlige Malawi ramt af den værste og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden med voldsomme jordskred til følge. Den varede i fem uger og flere end 1.000 mennesker blev dræbt, mens mange tusinder stadig frygtes begravet under store sten. 

Når du er med til at plante træer, hjælper det på flere måder: 

  • Træer stabiliserer jorden 

  • Træer holder på vandet, når der er oversvømmelser 

  • Træer er med til at give jorden næring 

  • Træer kan være et bidrag til en families kost 

  • Træer suger CO2 ud af atmosfæren.