Derfor flages der overalt i dag

Generelle nyheder

05/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er også årsagen til, at der sendes F-16 på vingerne rundt i dansk luftrum.

D. 5. september hvert eneste år siden 2009 har Dannebrog vajet i septembervinden overalt i Danmark.

Men ved du overhovedet, hvorfor vi markerer netop denne dag?

Forklaringen skal findes i de tusindvis af danske mænd og kvinder, der sætter livet og førligheden på spil for at sikre civile og danske interesser.

D. 5. september er nemlig den årlige dag, hvor Danmark viser sin støtte til personel inden for Udenrigsministeriet, Forsvaret, Redningsberedskabet, Politi og Sundhedsvæsenet.

Og markeringen bringer masser af arrangementer og begivenheder med sig.

F-16 over Danmark

Udover en række lokale og nationale arrangementer, hvor de udsendte hyldes for deres indsats, er den måske mest opsigtsvækkende begivenhed, at der sendes en F-16 på en rundtur i dansk luftrum.

Det er sådan set en tradition, at sende sådan et kampfly på vingerne netop denne dag, men i en tid med krig i Europa, træning af ukrainske piloter i Danmark og generel uro i verden, skal man altså lige være opmærksom på, at der altså ikke er fare på færde, når flyet brager hen over himmelvælvingen.

Kl. 14.50 starter kampflyet i Ribe, og cirka fem minutter efter ventes det at være i luften. Herfra går turen op langs den jyske vestkyst, ind over Midtjylland, omkring Nordjylland, ned over Østjylland, tværs over vandet fra Aarhus til Sjællands Odde, hen over København, og så går turen ellers ind i sin sidste fase hen over Sjælland og Fyn, inden rundflyvningens sidste punkt ved Kolding.

Du kan følge flyet på diverse flytrackere, og du kan finde det ved at lede efter callsignet FLAGDAG.