Kun 1 ud af 3 børn ved det - men ved du det overhovedet?

Generelle nyheder

04/09/2023

Foto: Michael Ohmsen
Foto: Michael Ohmsen

Skrevet af J. Bøgen

Der er nok også en del voksne, der ikke får alle rigtige ...

I Danmark er vi omgivet af vand, og intet sted i landet er der længere end 52 kilometer til kysten.

Alligevel er mange ikke klar over, hvilke vilde og fantastiske skabninger der lever under overfladen i de danske farvande. I hvert fald ikke, hvis man spørger den yngste del af befolkningen. 

En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, viser, at størstedelen af de 5-12-årige ikke ved, at nogle af de mest kendte havdyr rent faktisk findes herhjemme i Danmark.

Ifølge undersøgelsen er det for eksempel kun 35 procent af børnene (altså ca. en tredjedel), der ved, at der findes hajer i Danmark, mens blot 38 (ca. to femtedele) procent af børnene er bevidste om, at vi også har blæksprutter.

Samtidig tror 23 procent (ca. hver fjerde) af børnene ikke, at sælen hører hjemme i danske farvande.

At det kun er relativt få børn, der forbinder arterne med den danske havnatur, kommer ikke bag på Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Hun mener, at det derimod er et godt eksempel på, at havnaturen får alt for lidt opmærksomhed.

"Det er tankevækkende, at vores børn ikke ved, at nogle af de allerførste havdyr, de lærer at kende, faktisk lever i havet herhjemme. Men der er nok mange – helt sikkert også voksne – der anser hajer og blæksprutter som nogle eksotiske arter, der kun lever i fjerne egne og under varmere himmelstrøg. For mig at se illustrerer det meget godt, at der ikke er fokus nok på havet, og at vi bliver nødt til at gøre mere for at introducere vores børn til den danske havnatur. Vi skal åbne deres øjne for, hvor fantastisk og mangfoldig havnaturen er – ikke mindst så de bliver klar over, hvad vi risikerer at miste, hvis vi ikke passer på den," siger Maria Reumert Gjerding.

Udforsk livet i vandet

Det er ellers ikke, fordi børnene ikke kan lide at være i eller ved havet. I undersøgelsen svarer 83 pct. af børnene, at de synes, at det er sjovt at være i eller ved havet, mens 56 pct. finder det spændende.

Samtidig viser undersøgelsen, at stort set alle børn i alderen 5-12 år har prøvet at bade og soppe i havet herhjemme i Danmark.

Men når det kommer til at rette blikket under overfladen, er det straks mere begrænset med erfaring. Ifølge undersøgelsen har to tredjedele af børnene aldrig prøvet at snorkle eller dykke i havet herhjemme, mens hvert tredje barn aldrig har prøvet at fiske med net.

Og det er en skam, mener Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet. For selvom man hverken støder på hajer eller blæksprutter på en almindelig snorkel- eller fisketur i Danmark, kan mødet med nogle af de mange fantastiske arter, man kan finde i det kystnære vand, vække interessen for havet.

"Det gør indtryk på børnene, når først de får hovedet under vand og med egne øjne oplever liv under den blanke overflade. Eller når de hiver fiskenettet i land og får øje på, hvad de har fundet af smådyr og fisk. Så det handler virkelig om at få børnene ud til kysten og lade dem opleve, at havet rummer så meget mere, end hvad man kan se på overfladen. Det giver ikke kun gode oplevelser i den friske havluft – det kan også gøre børnene nysgerrige på, hvad der ellers gemmer sig i havet," siger Winni Grosbøll.

Fokus på naturen under overfladen i denne uge

I de kommende dage er der rig mulighed for at komme ud at opleve livet i havet. Naturens Uge, der begynder i dag, sætter i år særligt fokus på den blå natur, og i løbet af ugen bliver der afholdt offentlige arrangementer landet over, hvor man ikke mindst kan blive klogere på livet under havoverfladen.

Også hos skoler og dagtilbud i hele landet er der natur på skemaet. Her i hverdagene skifter flere end 106.000 børn deres klasseværelse eller dagtilbuddets indendørs rammer ud med den lokale natur.

Den landsdækkende naturuge bliver i dag skudt i gang af H.K.H. Kronprins Frederik, der sammen med 2. klasse fra Ørestad Friskole skal på opdagelse langs Amager Strandpark i København.

naturensuge.dk kan man se, hvad der sker i løbet af ugen. 

Epinion har spurgt børnene

Nedenfor ser du nogle dyr. Nogle af dem findes i den danske natur. Hvilke af nedenstående dyr, tror du, findes i Danmark?

  • Krabbe (DK): 95 procent

  • Blæksprutte: (DK) 38 procent

  • Salamander (DK) 53 procent

  • Haj (DK): 35 procent

  • Sæl (DK): 77 procent

  • Dragefisk: 4 procent

  • Elektrisk ål: 22 procent

  • Krokodille: 4 procent

  • Klovnfisk: 11 procent

  • Piratfisk: 6 procent

  • Jeg ved det ikke: 2 procent

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af Epinion i perioden 7. juni 2023 til 19. juni 2023 som webbaserede interview blandt 1.019 børn i alderen 5 til 12 år og deres forældre blandt et repræsentativt udsnit af målgruppen af børnefamilier.

Forældrene har først besvaret en række indledende spørgsmål. Herefter har barnet, så selvstændigt som muligt, besvaret en række spørgsmål ved hjælp af blandt andet billeder og ikoner.

Fakta: Naturens Uge

  • Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen.

  • Formålet er at åbne naturen for børn og voksne og inspirere dem til at bruge naturen endnu mere året rundt.

  • I år afholdes Naturens Uge d. 4.-10. september (uge 36) med offentlige natur- og friluftsarrangementer i hele landet.

  • I løbet af hverdagene deltager skoler og dagtilbud.

  • Tidligere gik begivenheden under navnet Naturens Dag. I 2021 blev Naturens Dag udvidet til Naturens Uge.

  • Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004. Siden 2010 har Naturens Dag/Uge været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.

  • Naturens Uge er støttet af Nordea-fonden og 15. Juni Fonden.

  • Sidste år deltog 205.000 børn og voksne i Naturens Uge.

  • På naturensuge.dk kan man læse mere om Naturens Uge.