Dansk studie: Det kan være barnets "skyld", hvis du ikke læste højt for dem, da de var små

Generelle nyheder

12/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Spørgsmålet er så, om resultaterne også kan overføres på forholdet mellem børnebørn og bedsteforældre.

Det er ikke kun din egen motivation – eller mangel på samme – som afgør, om du læser højt for dit barn eller tumler rundt på gulvet i leg.

Ifølge nyt studie, udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Social Forces, spiller dit barns gener også en rolle.

”Forældre-barn-forholdet er et tovejsforhold. Det går begge veje, og nogle gange putter vi måske lidt for meget over på forældrenes skuldre. De spiller er stor rolle, men børn spiller også en rolle. Det er ofte genkendeligt for forældre med flere børn, hvor søskende reagerer forskelligt på fx højtlæsning,” siger Asta Breinholt, adjunkt i sociologi på Roskilde Universitet, og en af to forfattere til forskningsartiklen.  

Ifølge forskeren er fundene interessante, fordi de udfordrer opfattelsen af, at enten er vores adfærd bestemt af det sociale miljø eller af vores genetik.

Miljø trumfer gener

Undersøgelsen viser, at andres genetik påvirker vores adfærd (dvs. børn påvirker forældre), men samtidig viser studiet, at socialt miljø kan trumfe genetik, idet universitetsuddannede forældres højtlæsning ikke er påvirket af barnets gener.

”Børns genotype påvirker ikke, hvor meget universitetsuddannede forældre læser højt. Vores undersøgelse viser, at højtuddannede forældre generelt læser meget højt for deres børn,” forklarer Asta Breinholt.

Forskernes teori er, at højtuddannede forældre – muligvis på grund af større viden om fordelene – insisterer på at gennemføre højtlæsningen for barnet. 

”Det er interessant, at højtuddannede læser højt, uanset om deres børn ikke har de gener, der typisk er knyttet til højtlæsning. Som samfund er der vigtig viden i forhold til at erkende, at en indsats, som den de højtuddannede gennemfører, kan bryde den tilgang til læsning, som barnet har via sin genotype,” siger Asta Breinholt.