Mange folk savnede pendling under pandemien
Under COVID-19 pandemien var mange tvunget til fjernarbejde. De sad på deres hjemmebyggede kontorpladser i gang med dagens arbejde, og når de havde fri var deres eneste pendling fra computeren over til sofaen.
Det kunne lyde dejligt. Masser af fritid og ingen trælse bilkøer eller DSB toge, der var forsinkede.
Men nu er der så småt dukket nyheder og forskning op, da for alvor viser det tab, som det har givet ikke at skulle pendle længere.
Blev siddende i bilen i indkørslen
En kvinde fortalte Washington Post, at hun blev siddende i bilen efter arbejdstid, fordi hun ønskede lidt ekstra personlig tid til hende selv og derved markere overgangen fra arbejde til fritid
Og det er netop denne overgang fra arbejde til fritid, der for alvor viser den gavnlige side af pendling.
Mentalt gearskifte
Forskere har undersøgt, hvordan pendling giver tid og plads til at justere sig fra sin arbejdsrolle og til sin hjemmerolle
Specifikt undersøgte de to tankeprocesser, der sker ved pendling: mental løsrivelse fra arbejdspladsen og genopbygning af mental energi brugt under arbejdet.
De undersøgte 80 personers pendling, og resultatet var, at personerne rent faktisk brugte tiden til at komme sig over arbejdsdagen, men hvor meget, de kunne komme sig over arbejdsdagen, handlede om, hvor stressende en tur, de har haft.
Ikke overraskende viste det sig, at folk, der havde uforudsigelig pendling, lange bilkøer eller store forsinkelser, ikke genopladede nær så meget som de dage, hvor alting kører på skinner.
Samtidig viste forskning også de gavnlige effekter af at skabe egentid til genopladning efter hjemmearbejde. Folk, der brugte 15 minutter efter arbejde på afslappende aktiviteter, kunne opnå en tilsvarende, men dog noget mindre effekt.