Du har sikkert brugt produktet før under madlavning. Nu advarer fødevarestyrelsen at bruge det til visse fødevarer.
Lige nu læser andre
Aluminiumsfolie er et fast redskab i mange køkkener, især i grillsæsonen. Men nu advarer Fødevarestyrelsen mod en bestemt brug af det skinnende materiale.
Sommerens foliefælde
Grillsæsonen er over os, og med den følger klassikere som grillede grøntsager og indpakkede fiskefileter i folie. Det er hurtigt, nemt og smager af sommer. Men ikke alt bør pakkes ind i den populære aluminiumsfolie, advarer Ida Tidemann-Andersen, fungerende sektionsleder hos Fødevarestyrelsen.
Farlig kombination
Ifølge Fødevarestyrelsen kan sure eller meget salte fødevarer reagere med aluminiumsfolien. Det får små mængder af metallet til at blive opløst og overført til maden. Det gælder eksempelvis ingredienser som citronskiver, tomater og salte marinader.
– Når man tilbereder kød, fisk eller grøntsager med syrlige elementer som citron, anbefales det at vælge alternativer som bagepapir eller stegeposer, forklarer Tidemann-Andersen.
Aluminium og sundhed
Selvom det måske lyder alarmerende, er der ingen grund til panik, hvis du har brugt folie til en citronmarineret laks.
Læs også
– Kroppen optager mindre end én procent af det aluminium, vi får gennem kosten. Små mængder anses derfor ikke for at udgøre en sundhedsrisiko, understreger hun.
Dog anbefaler myndighederne, at man begrænser eksponeringen i det lange løb – især hvis man ofte anvender folie til netop sure eller salte fødevarer.
Det skriver mediet kk.
Gode alternativer
Vil du være på den sikre side, kan du bruge bagepapir, ildfaste fade eller grillbakker i rustfrit stål i stedet for folie, når du tilbereder fødevarer med høj surhedsgrad. Det er små ændringer, der kan være med til at sikre madlavning uden unødig risiko.
Så næste gang du griller laks med citron eller tomatsalat i folie, kan det være værd at tænke over, hvordan du bedst beskytter både smag og sundhed.