Flere butikker ændrer sortiment og hæver priserne – og du betaler regningen.
Lige nu læser andre
En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv kaster lys over en voksende udfordring for danske butikker.
Den markante stigning i butikstyverier de seneste tre år har ikke blot ramt virksomhedernes økonomi, men også haft direkte konsekvenser for både sortiment, butiksindretning og priser.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af anmeldte butikstyverier steget markant. Hele 68 procent af detailhandelsvirksomheder har oplevet flere tyverier inden for de seneste to år, og 62 procent melder om større økonomiske tab som følge heraf.
Det skriver Dansk Erhverv.
Læs også
Varer låses inde – og udgår
Særligt dagligvarebutikker er hårdt ramt og har set sig nødsaget til at tage drastiske skridt. Dyre og udsatte varer, som tidligere var frit tilgængelige, bliver nu låst inde.
I 2023 ændrede 77 procent af butikkerne placering af bestemte produkter for at forebygge tyveri, og selvom tallet faldt til 54 procent i 2024, er problemet langt fra løst.
Flere butikker har helt fjernet varer fra sortimentet, fordi risikoen for tyveri overstiger potentialet for salg. Det betyder færre valgmuligheder for kunderne – og et anderledes butiksbillede.
Tyverier påvirker både priser og investeringer
Tyverierne har ikke kun ændret butikkernes fysiske indretning. De har også haft økonomiske konsekvenser, der rammer både virksomheder og forbrugere.
Hele 13 procent af virksomhederne oplyser, at de har måtte aflyse eller udskyde investeringer, mens 11 procent har hævet priserne for at kompensere for tabene.
Ifølge Dansk Erhverv er det et tydeligt eksempel på, hvordan konsekvenserne af kriminelle handlinger fra få personer i sidste ende bæres af hele samfundet.
De ekstra sikkerhedsforanstaltninger, omlægninger og prisjusteringer gør klart, at butikstyveri ikke blot er en intern udfordring – det er en samfundsmæssig problemstilling med bred rækkevidde.