Imens kun fem procent af skaderne inden for have, hobby og leg sker i marts, springer det til 15 procent i april. Det viser tal fra forsikringsselskabet Alm. Brand. 3 ud af 4 (70 pct) personskader i haven sker fra april til august.
Det er kort sagt højsæson for haveskader, og påsken er ofte startskuddet til sæsonens havearbejde.
Ifølge skadesdirektør Henrik Bundgaard er det særligt hækkeklipperen, græsslåmaskinen og stiger, som er involveret i ulykkerne for havearbejde:
"Vi ser desværre hvert eneste forår, at nogle må køre på skadestuen med færre end ti fingre eller tæer, fordi de kommer galt afsted i haven. Det er typisk fordi, vi er mere optaget af ikke at klippe ledningen til hækkeklipperen over end at være opmærksom på fingrene. Ved græsslåmaskinerne er det fordi, man ikke altid får slukket maskinen, når man vil fjerne en sten på plænen – eller har valgt at slå plænen i klipklapper i stedet for ordentligt fodtøj, hvor foden smutter i et uopmærksomt øjeblik," siger han.
Sker ved brug af maskiner
Skaderne er ikke kun i sig selv ubehagelige, men de kan også have andre konsekvenser:
"Vi ser nogle alvorlige skader ske hvert år. De mest varme måneder er også her, hvor vi holder ferie og slapper af. Det kan hurtigt blive en kedelig påske- eller sommerferie, hvis rejserne skal aflyses eller planerne må lægges helt om, hvis skaderne kræver indlæggelse med alvorlige hjernerystelser, operation eller en arm i gips efter et fald på stigen," påpeger Henrik Bundgaard.
Langt de fleste skader sker ved brug af maskiner, oplyser Henrik Bundgaard, men også andre typiske situationer går igen hvert år:
"Selvom vi er mange, der har lært, hvordan riven skal vende, hvis den ligger i græsset, så ser vi også tilfælde, hvor riven er vendt forkert. Man kommer simpelthen til at træde ned i riven, som så vipper op og slår sågar tænder ud. Situationen kan virke komisk, men det er alvorlige skader, der er ubehagelige og som med noget mere agtsomhed kan undgås."
Udover riven optræder parasolholdere også igen og igen i statistikkerne. Særligt sidste år fik Alm. Brand flere henvendelser om netop parasolholdere:
"Sidste sommer havde vi forbløffende mange skader, hvor man er faldet over parasolfoden. I et tilfælde kom vedkommende meget alvorlig til skade og slog hovedet og tænderne. Det er ikke småting, der sker i de danske haver, når først solen står højt, og alkohol kommer frem på terrassebordet.
Hold dig fra børnenes udendørslegetøj
Nogle af de skader, som skadesdirektøren mener helt kan undgås, er dem som opstår, fordi de voksne leger med børnenes udendørslegetøj.
"Der er en del voksne, der ignorerer grænsen på max 70 kg i gyngestativet. De vil også gynge med, men ender med at slå halebenet. Vi ser også en del brækkede håndled og andet, når de skal prøve trampolinen, løbehjulet og skateboards. Vi voksne skal holde os væk fra børnenes legetøj, fordi vi kommer langt oftere mere galt afsted end børnene," konstaterer Henrik Bundgard.
Det er oftest mænd i alderen 50-64 år, der kommer galt afsted i haveulykker, viser statistikker fra Odense Universitetshospital (OUH). Ca. 8.500 af de danskere, der årligt kommer til skade i haven, ender på skadestuen, viser en omregning af OUHs skadesstatistikker til landsplan.
5 gode råd til at undgå skader i haven
Kom aldrig tæt på kørende dele ved den maskine, du betjener
Brug handsker, fornuftigt fodtøj og sikkerhedsudstyr
Placer stigen på et stabilt og jævnt underlag – eller få en anden person til at holde fast i stigen
Lad professionelle klare høje træer og andre svære steder
Hold dig fra at lege med børnenes udendørslegetøj som trampolin, gynger, løbehjul, skateboards og lign.