2 metrolinjer lukket i 2 uger: Over 1 mio. passagerer bliver påvirket

Generelle nyheder

11/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Testkørslerne er nødvendige for at få de påkrævede sikkerhedsgodkendelser til en udvidelse, der kommer til sommer.

Når kalenderen viser sommer, kan københavnerne og byens gæster se frem til, at endnu mere af byen bindes sammen af Metro, når metrolinjen M4 forlænges med fem nye stationer i Sydhavn og Valby.

For at åbne forlængelsen er det dog nødvendigt at sætte driften af metrolinjerne M3 Cityringen og M4 på pause fra d. 10-26. februar, så der kan testkøres på den nye del af M4-linjen.

Det vil altså sige, at M3 og M4 ikke har kørt siden natten til i dag, søndag, og ikke kommer til det de næste uger.

”Rigtig mange mennesker har taget M3 og M4 til sig, og linjerne er blevet en del af hverdagen. Det er vi meget glade for. Derfor er vi også rigtig ærgerlige over, at vi må lukke M3 og M4 helt i ca. to uger i februar. Men når vi skal forlænge M4 til Sydhavn og Valby, er den sidste testfase nødvendig for, at vi kan få de påkrævede sikkerhedsgodkendelser til at kunne køre med passagerer til sommer. Og det kan desværre ikke gøres uden at genere vores kunder, da systemer og tog hænger sammen i M3 og M4,” udtaler Rebekka Nymark, der er direktør i Metroselskabet.

Metrobusser og alternative transportformer 

Hver uge rejser cirka en million passagerer med Cityringen M3 og M4. Men fra 10.-26. februar opfordres de mange passagerer til at finde alternative rejsemuligheder foruden de metrobusser, der vil erstatte M3 og M4.

”Vi ved, at vi kommer til at skuffe mange, også selvom vi på alle måder har søgt at planlægge tilkoblingen af de fem nye stationer så hensynsfuldt som muligt. Derfor lukker vi ned i uge 7 og 8, hvor mange holder vinterferie. Der vil naturligvis være metrobusser, som kommer til at køre ca. hvert 3. minut i myldretiden på de mest centrale og travle strækninger. Men passagererne skal forvente meget længere rejsetid, end de er vant til med M3 og M4, og der vil ikke være plads til alle i busserne. Derfor opfordrer vi også vores kunder til, at de prøver at finde andre transportformer, f.eks. cyklen, tog og andre metrolinjer, samt at de planlægger deres rejse i god tid,” siger Rebekka Nymark.

Metrolinjerne M3 og M4 har ét fælles førerløst styresystem med fælles stationer, tog og spor på strækningen mellem Østerport, Marmorkirken, Kongens Nytorv, Gammel Strand, Rådhuspladsen og København H. Det kræver derfor en midlertidig indstilling af driften på M3 og M4 at justere og teste styresystemet, så de fem nye stationer i Sydhavn og Valby kan kobles på det eksisterende metrosystem, og Metroselskabet kan få de nødvendige sikkerhedsgodkendelser, inden der kan medtages passagerer.

”Det handler om, at vi skal være sikre på, at det samlede system er sikkert og kører godt, inden vi åbner de fem nye stationer til sommer. Det er som sagt ærgerligt, at denne midlertidige indstilling af driften er nødvendig, men vi håber, at folk alligevel finder gode løsninger på den udfordring, vi nu giver dem. I sidste ende kan folk glæde sig til, at de inden længe får meget mere metro i København," slutter Rebekka Nymark. 

Når den nye sydlige del af M4 bliver taget i brug, kan man rejse direkte mellem Orientkaj og København Syd. Undervejs kan man skifte til M3 Cityringen på seks stationer og linjerne M1 og M2 på Kongens Nytorv. Derudover bliver det muligt at skifte til både S-tog og regionaltog på København Syd, København H og Østerport samt S-tog på Nordhavn. Efter åbningen til sommer vil det samlede metronet bestå af 44 metrostationer og 43 kilometer spor.

Fakta om lukningen

 • Fra natten til lørdag d. 10. februar kl. 2 - mandag morgen d. 26. februar kl. 6 vil M3 Cityringen og M4 være lukket for passagerer. Det vil fortsat være muligt at rejse med M1 og M2 som normalt.

 • I lukningsperioden skal det fælles styresystem på M3 og M4 justeres og testes, så de fem nye stationer i Sydhavn og Valby kan kobles sikkert og godt på det eksisterende metrosystem, og Metroselskabet kan få de nødvendige sikkerhedsgodkendelser til at kunne køre med passagerer. 

 • Cirka én måned før forventet åbning vil M3 og M4 lukke ned igen i ét døgn. Det sker i forbindelse med den såkaldte Trial Run, hvor systemet justeres for fejl, og drifts- og vedligeholdelsespersonalet opbygger rutine med det nye system og de mange procedurer. Lukningen vil forventeligt finde sted i en weekend.

 • Metroselskabet indsætter metrobusser, som i vid udstrækning kommer til at dække M3 og M4's stationer. Busserne vil køre ca. hvert 3. minut i myldretiden på de mest centrale strækninger. Læs mere om deres holdepladser og ruter.

 • Passagererne skal forvente meget længere rejsetid med metrobusserne end med Metroen, og der vil ikke vil være plads til alle.

 • Metroselskabet opfordrer til, at de rejsende anvender andre transportformer, herunder cykel, bus, tog og andre metrolinjer, under den midlertidige indstilling af Metroens drift, og at de planlægge deres rejser i god tid.

 • Der vil være stoppesteder ved alle M3´s stationer undtagen Nørrebro, Skjolds Plads og Aksel Møllers Have og ved alle M4’s stationer fra Orientkaj til København H.

  • Ved Nørrebro henvises passagererne til S-tog og Movias busser. 

  • På Skjolds Plads henvises til Movias busser.

  • Ved Aksel Møllers Have vil der være personale, som kan guide passagererne fra metrostationen til Movias buslinjer på Godthåbsvej samt til metrobusserne på Falkoner Allé.