148 gammel vejrrekord slået - og det kan ske igen i nat

Generelle nyheder

11/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det svarer til sommertemperaturer i november.

Hvis du synes, det var lidt varmere end normalt, du stod op fredag, så var der nok noget om snakken.

Faktisk var det så varmt natten til fredag, at en 148 år gammel vejrrekord blev slået.

På intet tidspunkt fra kl. 20 torsdag aften til kl. 8 fredag morgen var temperaturer under 10,8 grader (blev målt ved Nexø på Bornholm) - og det er den højeste minimumstemperatur nogensinde målt en novembernat i Danmark.

Faktisk var varmen i nat endnu mere ekstrem end som så. Middeltemperaturen for hele natten endte nemlig på vanvittige 13 grader, og det er aldrig sket før så sent på året. Det er dog sket en enkelt gang før i november.

Det skriver TV 2.

Og nu får du lige nogle andre tal for at sætte rekorden lidt i perspektiv.

I juli og august var den gennemsnitlige nattetemperatur henholdsvis 12,7 og 12,8 grader.

Vi har altså haft en nat med middeltemperaturer højere end sommermånederne - i november!

Men det er ikke sikkert, den rekordvarme nat får lov til at holde på titlen i særligt lang tid. Prognoserne viser nemlig, at vi igen i nat, altså natten til lørdag, får det usædvanligt varmt, og det er slet ikke utænkeligt, at rekorden bliver slået igen.

Fredag eftermiddag har temperaturerne på tværs af landet ligget på mellem 12 og 15 graders varme. Da vi samtidig har et tungt skydække over meget af Danmark, er der ikke meget, der tyder på, at varmen får lejlighed til at forsvinde.

Derfor er det ikke utænkeligt, at vi får mellem 11 og 14 graders varme natten til lørdag - og det kan altså meget nemt gå hen og betyde, at nattens rekord står for fald efter blot et døgn med titlen!