11 nationale cykelruter: Ny hjemmeside viser dig, hvor de er

Generelle nyheder

31/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skal fremme turismen, men vil også komme cykelglade danskere til gode.

Når udlændinge tager på ferie i Danmark, så sker det i stigende grad som cykelturister. Særligt tyskerne har taget Danmark til sig som cykeldestination. Derfor skal det nu være lettere at finde information om de nationale cykelruter, som er et sammenhængende net af ferievenlige cykelruter i Danmark, der har sin oprindelse tilbage i 1990’erne.

Vejdirektoratet lancerer i samarbejde med Dansk Cykelturisme en ny hjemmeside, ruter.dk, der beskriver de 11 nationale cykelruter – på dansk, tysk og engelsk.

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Transportminister Thomas Danielsen siger:
”Der er knap 5.000 kilometer nationale cykelruter i Danmark, og de giver rig mulighed for gode rejseminder på cykel. Nu bliver det endnu nemmere at udforske ruterne hjemmefra og planlægge turen efter behov. Det er en praktisk og nem måde at få overblik over cykelruterne, ikke mindst for turisterne, der oplever Danmark fra cykelsadlen.”

Ruter.dk henvender sig både til den garvede rejsecyklist og til børnefamilien, der skal på cykelferie for første gang. Den giver tips til planlægning af cykelferien, og den udpeger seværdigheder på de enkelte etaper. Derudover er det også nemt at finde pausesteder og andre interessepunkter som for eksempel overnatninger langs ruterne. Man kan sågar hente ruterne som GPX-filer direkte til cykelcomputeren.

Afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen, Vejdirektoratet, siger:
”Tanken bag de nationale cykelruter er, at cyklister på tværs af alle landsdele kan tage på eventyr ad attraktive cykelveje, hvor der er et højt serviceniveau og spændende oplevelser langs ruten. Med den nye hjemmeside får man lettere adgang til de gode cykeloplevelser. Vi har været meget optagede af at gøre det så nemt som overhovedet muligt at finde den information, man har brug for, når man skal på cykeltur. Det gælder, uanset om man planlægger at cykle på kryds og tværs af Danmark, eller om man som familie plukker nogle dagsture ud i det område, hvor man er på ferie.”

Den nye hjemmeside går i luften på dansk, tysk og engelsk og imødekommer dermed, at der kommer flere og flere cykelturister fra udlandet til Danmark.

Direktør Jesper Pørksen, Dansk Cykelturisme, siger:
”Næsten hver anden cykelturist i Danmark kommer fra Tyskland. De er især tiltrukket af at kunne cykle langs Danmarks kyster og selvfølgelig at opleve nogle af verdens førende cykelbyer. Der ligger fortsat et stort potentiale hos vores nabo i syd.”

Flere af de 11 nationale cykelruter indgår i et større europæisk netværk af cykelruter, som går under navnet EuroVelo-ruterne og forbinder Europa i et netværk af cykelruter fra nord til syd og fra øst til vest.

Besøg den nye hjemmeside om de nationale cykelruter

Grafik: Vejdirektoratet

Fakta om de nationale cykelruter

De 11 nationale cykelruter strækker sig over næsten 5.000 km og forbinder Danmark på kryds og tværs.

 • Vestkystruten fra Rudbøl til Skagen (560 km)

 • Hanstholm-København (359 km)

 • Hærvejsruten mellem Padborg og Frederikshavn (450 km)

 • Søndervig-København (328 km)

 • Østkystruten fra Sønderborg til Hulsig (666 km)

 • Esbjerg-København (330 km)

 • Sjællands Odde-Rødbyhavn (231 km)

 • Østersøruten (827 km)

 • Helsingør-Gedser (305 km)

 • Bornholm rundt (105 km)

 • Limfjordsruten (626 km)