Fødevarestyrelsen deler 4 råd: Sådan håndterer du dine æg sikkert i påsketiden

Generelle nyheder

30/3/23 | 04:30

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Lige meget om du skal puste æg eller bare spise et godt blødkogt æg, er det vigtigt at håndtere dem rigtigt.

I Danmark har man farvet æg helt siden 1600-tallet.

Man farvede æggene med løgskaller, rødbedesaft, blade og blomster fra påskeliljer og rødder. Senere begyndte man at bruge kaffegrums og teblade, da disse drikke blev indført.

Først i det 20. århundrede begynder man at puste æg og dermed tømme dem inden man dekorerede dem.

For flere er det at puste æg stadig i dag en fast påsketradition, men for nogen kan alle æggene omkring påske skabe bekymring for salmonella. 

Derfor har Fødevarestyrelsen samlet fire råd så du kan håndtere dine æg uden risiko denne påske.

Hvis du vil puste æg til påske

Forekomsten af salmonella i danske æg er nu så lav, at der er en meget lille risiko for at blive syg af salmonella, når man puster æg. Hvis du vil være mere sikker, kan du spritte ægget af. Vask eller afsprit hænderne, når du har rørt ved æggene.

Her kan du bruge friske rå æg

Du kan godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille.

Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker eller laver mad til for eksempel børn, syge eller ældre mennesker.

Blødkogte æg

Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske æg, men hvis du vil være på den sikre side, eller hvis du laver mad til små børn, syge og ældre mennesker, bør du servere æggene hårdkogte.

Opbevar æg på køl

Du bør opbevare æg på køl. Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene. Bakterier vokser bedre ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur.

Det er et krav, at butikkerne opbevarer æg ved max. 12 grader.​