Tjek lige reservationen: Hoteller indfører særligt gebyr

Forbrug

27/09/2022

Hotellerne er også presset af energikrisen, og det går nu ud over gæsterne. Foto: Shutterstock
Hotellerne er også presset af energikrisen, og det går nu ud over gæsterne. Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er de færreste, der kan undgå at betale det.

Energikrisen kradser, og priserne stiger. Bagere hæver prisen, købmænd slukker lyset, og svømmerhaller slukker saunaen. Oven i det får danskerne ubehagelige overraskelser, når de skal betale for deres el og varme, og nu er turen kommet til hotellerne.

En række af de danske hoteller har nemlig indført et såkaldt energitillæg på prisen for en overnatning.

Det skriver TV 2.

Horesta, brancheorganisation for hotel-og restaurationsbranchen oplyser, at de kender tendensen og forventer, at det vil blive udbredt praksis blandt landets hoteller.

De får nemlig mange henvendelser fra hoteller, der overvejer at indføre et sådan tillæg eller vil høre om mulighederne for det.

"Energipriserne er steget så voldsomt, at mange er nødt til det. De kan enten hæve priserne generelt eller indføre et tillæg, som i de fleste tilfælde er midlertidigt, fordi de ellers kan få røde tal på bundlinjen," siger Kaare Friis Petersen, erhvervsjuridisk chef i Horesta til TV 2.

Tillægget kan se forskelligt ud, men kan eksempelvis beløbe sig i 50 kroner per person per overnatning. Da tillægget ikke er noget, der er indført af staten, kan hotellerne dog selv bestemme beløbet.

Kan være ulovligt

Men ifølge Dansk Erhvervs jurister må man overhovedet ikke pålægge gæsterne et energitillæg.

"Vi har i stedet rådgivet vores medlemmer til, at de kan hæve værelsesprisen, og så give gæsterne en god forklaring på hvorfor," siger Lasse Fridberg Bilstrup, chefkonsulent for turisme, oplevelse & kultur i Dansk Erhverv til TV 2.

Derfor har hotellerne hævet værelsespriserne, hvor det er muligt, oplyser Lasse Fridberg Bilstrup. De kalder det bare ikke et energitillæg.

Hos Horesta er tolkningen af juraen dog en anden.

Her mener man, at man godt må indføre tillægget, så længe man kan begrunde, forklare og dokumentere grundlaget for tillægget – altså at man har haft stærkt øgede energiudgifter.

Om man laver et energitillæg eller dækker de stigende energipriser ind under en generel prisstigning, er resultatet dog ens:

Det bliver nu også dyrere for danskerne at overnatte på hotel.