Sparer du på strømmen, hvis ovnen står på klem efter brug?

Forbrug

31/12/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Louise S.

At spare på energien er fornuftigt, især når priserne stiger. Men ved du, hvor det virkelig nytter at spare?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er mange forestillinger om energibesparelse, og ikke alle holder stik. Her har vi samlet de mest gængse myter og giver dig en række konkrete råd om energibesparelse.

Kan du eksempelvis skære på elregningen ved at lade ovnen stå på klem, når du er færdig med at bruge den? Eller hvad med at fjerne opladere fra stikkontakten, når de ikke bruges? Og skal radiatoren slukkes, når du lufter ud?

Myte: Korte programmer sparer strøm på opvask og vask

Ikke nødvendigvis. Eco-programmer bruger ofte mindre energi, selvom de tager længere tid. Det skyldes, at de vasker ved lavere temperaturer og bruger mindre energi til opvarmning. Brug kun korte programmer, hvis tøjet eller servicen er let snavset.

Myte: Robotstøvsugere sluger mere strøm end almindelige støvsugere

Forkert. Moderne robotstøvsugere bruger ikke mere energi end en ny almindelig støvsuger. Faktisk kan de være mere energieffektive end gamle modeller, der ofte bruger op til tre gange så meget strøm.

Myte: Mad må ikke optøs i køleskabet

Jo, og det kan faktisk spare energi. Når mad optøs i køleskabet, hjælper kulden fra maden med at reducere køleskabets energiforbrug. Det er også en hygiejnisk metode, der mindsker risikoen for bakterievækst.

Myte: Ovn og opvaskemaskine skal stå åbne efter brug for at spare varme

Forkert. Varmen slipper ud under alle omstændigheder, men det går hurtigere med åben låge. Til gengæld kan du spare lidt strøm, fordi ovnens køleblæser stopper hurtigere.

Myte: Elkedlen er billigere end en cooker

Rigtigt. En elkedel bruger kun strøm, når den er tændt, mens en cooker har et standbyforbrug. For de fleste vil elkedlen derfor være den billigste løsning til opvarmning af vand.

Myte: Apparater tager skade af at blive tændt og slukket ofte

Nej. Elektroniske apparater som tv, router og kaffemaskine kan tåle at blive tændt og slukket ved stikkontakten. LED-pærer kan også klare det uden problemer. At slukke på kontakten kan reducere standbyforbruget og give en lavere elregning.

Myte: Opladere bruger ingen strøm, når de ikke oplader

Forkert. Opladere i stikkontakten bruger lidt strøm, også når de ikke oplader noget. Det er dog minimalt – omkring 1-4 kWh om året pr. oplader. Du kan reducere forbruget ved at bruge en strømskinne med afbryder.

Myte: Du sparer energi ved at slukke varmen helt

Ikke nødvendigvis. Selvom det på kort sigt sparer energi at slukke varmen, kan det give fugtproblemer, hvis temperaturen falder for meget. Det kan føre til skimmelsvamp og dyre reparationer. Hold temperaturen stabil for at undgå problemer.

Myte: Varmen skal være tændt, mens du lufter ud

Falsk. Hvis du lader radiatoren stå tændt, mens du lufter ud, registrerer den kolde luft som et fald i temperaturen og skruer op. Det er ren spildvarme. Sluk derfor varmen helt under udluftning og tænd igen, når vinduerne er lukket.