Snak om afskaffelse: Men hver femte vil have svært ved at undvære dem

Forbrug

01/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mener du, vi skal skille os af med dem?

Danmark hører til blandt de mest digitaliserede lande i EU.

Men selvom mange nok synes, at det er nemt og praktisk, at man kan bære sine penge med sig på mobilen eller kortet, kan 20 procent af befolkningen mellem 15 og 89 år nikke genkendende til udsagnet ’jeg vil have svært ved at gennemføre betalinger, hvis kontanter bliver afskaffet som betalingsmiddel’.

Det viser den seneste årlige publikation ’It-anvendelse i befolkningen’ fra Danmarks Statistik.

”Hver femte vil efter eget udsagn have svært ved at begå sig uden kontanter, viser vores undersøgelse. Det er måske ikke så overraskende, at det særligt er blandt de ældre. Mange i den ældre aldersgruppe hører også til den kategori, vi har valgt at kalde ’digitalt udfordrede’. I denne gruppe vil 40 pct. have svært ved at undvære kontanter,” fortæller Agnes Tassy, chefkonsulent i Danmarks Statistik.

Digitalt udfordrede er i publikationen defineret som de personer, der efter eget udsagn ikke kan begå sig på nettet eller installere en app.

Blandt resten af befolkningen svarer størstedelen, at det ikke vil være et problem for dem, hvis kontanter bliver afskaffet, mens 17 procent er enige eller meget enige i, at det vil være et problem.

97 procent bruger betalingskort

I spørgeskemaet til undersøgelsen om befolkningens anvendelse af it, lyder et af spørgsmålene, hvilke betalingsformer man mindst én gang har anvendt i løbet af de seneste tre måneder.

97 procent af befolkningen benyttede i starten af 2022 betalingskort, mens 84 procent har brugt mobilbetaling til at købe varer eller tjenester. Mere end halvdelen (53 procent) af befolkningen bruger en blanding af alle tre betalingsformer.

Seks ud af ti brugte i starten af 2022 kontanter på et eller andet tidspunkt. Men selvom hver femte altså svarer, at de vil have svært ved at begå sig uden kontanter, er det kun 2 procent af befolkningen, svarende til 90.000 personer, der udelukkende betaler med kontanter. Relativt få betaler også udelukkende med betalingskort eller mobilbetaling – henholdsvis 7 og 1 procent.