Råvarepriserne falder, men det bliver ikke billigere at handle

Forbrug

12/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Charlotte Friis

Selvom råvarepriserne synes at være på vej nedad, ser det ikke ud til, at forbrugerne skal forvente at skulle have færre penge op af lommen ved kassen i supermarkedet.

På den internationale råvarebørs, Global Dairy Trade, fremgår det nu, at prisen på mejeriprodukter, som fx mælk og ost, er reduceret med 27 %, siden de toppede i marts.

Selvom råvarepriserne altså nu er på vej nedad, udtaler en række eksperter dog, at vi nok ikke skal regne med, at priserne kommer tilbage til tidligere niveau – ikke lige foreløbig i hvert fald.  

Ifølge Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea, er der nemlig mange andre ting, der spiller ind, når vi står og skal betale ved kassen i supermarkedet.

Mælken skal fx stadig køles ned, når den forlader landmanden, og samtidig skal lastbilerne også bruge benzin, når de fragter varerne fra gård til butik. Så længe prisen på fx benzin ligger højt, vil de samlede produktionsomkostninger derfor også være høje.

I sidste ende er det forbrugeren, der betaler for det, og derfor er det også forbrugerne, der skal have pengene op af lommen i sidste ende.

Forbrugerusikkerhed spiller også en rolle, i forhold til hvad vi som forbrugere skal betale, når vi lægger en vare på kassebåndet.

Lige for tiden er markedet præget af stor usikkerhed, og det kan være med til at holde priserne oppe.

Priserne kan dog virke højere, da vi grundet en lav inflation igennem de sidste par år generelt har haft lave priser på fx dagligvarer. Selvom inflationen altså er steget i den første del af året, og varerne derfor også er blevet dyrere, så kan prisstigningen virke mere voldsom, da vi har været vant til en lav inflation.

”Hvis vi havde haft en højere inflation på de to procent, som man går efter fra centralbankernes side, så ville prisniveauet faktisk ligge heromkring, hvor vi er,” udtaler Ida Marie Moesby.  

Prisstigningerne er kommet for at blive

Ifølge eksperter har butikkerne ingen interesse i at lave om på tingene, selvom varerne skulle blive billigere ude ved producenterne. Der er det altså sandsynligt, at prisstigningerne er kommet for at blive. Det så vi i hvert fald, da der var mindre prishop i både 2008 og mellem 2012 og 2014.

Det er således langt mere sandsynligt, at det er igennem lønforhandlinger, at danskerne skal indhente det tabte. Ved at presse lønningerne vil forbrugerne nemlig kunne hæve deres købekraft, og de vil derved kunne købe de samme varer for det samme arbejde, selvom priserne er højere.