Paprikas hemmelighed: Du gætter aldrig, hvor det kommer fra

Forbrug

08/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Selvom paprika har været i de danske køkkenskabe så lang tid, folk husker, så er det først ved at gå op for folk nu, hvor det rent faktisk stammer fra.

Ledetråden er på emballagen

Paprika er et krydderi, som mange danskere elsker at putte i retten. Tænk bare, hvad chorizogryde, paprikasovs og chili con carne har til fælles, nemlig paprika. Den findes i et hav af forskellige smage og styrker, og den kan derfor varieres i det uendelige.

Og mange af de krydderier, der ligesom paprika bliver brugt i de danske hjem stammer fra den plante, der også lægger navn til krydderiet. Spidskommen kommer fx fra et spidskommenfrø. Men der er ingen plante, der hedder paprikafrø.

Og faktisk kommer paprika fra en plante, der ikke deler navn til den. Det er rød peber. Paprika kommer fra den grøntsag, som de fleste spiser jævnligt i de danske hjem, og som faktisk ikke er en kedelig grøntsag, men lækker og delikat.

Ifølge etymonline.com kommer navnet fra det ungarnske "paprika," der er en afart af ordet peber (fra latin peber).

Den har været her siden 1569, hvor tyrkerne indførte den til Østeuropa, og den har været først kendt af Ungarn.

Stærke reaktioner

Og på internettet er det først for nylig gået op for mange, at de ikke var klar over, hvor paprikaen stammede fra.

En troede faktisk, det var fra et helt andet sted fra: "Da jeg lærte, at paprika blot er tørret rød peber, var det virkelig chokerende. Det var sådan lidt: jeg troede, der var et paprikatræ et sted."

Siden det blev skrevet i slutningen af januar, har tweetet samlet mere end 15.000 retweets og 170.000 likes, hvilket derfor tyder på, at han ikke er den eneste, der deler sin forundelige holdning.

Mens en del var forvirrede over, at andre ikke vidste det, og belærede dem om, at det var almindelig viden, kommenterede en anden: "Jeg kunne have svoret på, at der fandtes en paprikaplante."

Og en tredje delte et billede af en pose paprikakrydder, hvor der faktisk står udenpå pakken.

Foto: Twitter @sdpowell1