Gør dig klar til at spare op: Massiv efterspørgsel gør det dyrere

Forbrug

04/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Endnu en ting, der gør det dyrere at leve.

Måske du bare skulle blive til sommer, og spare nogle penge.

Europas byer oplever en hidtil uset bølge af turisme, der sender omkostningerne ved at udforske kontinentets skatte i vejret.

Ifølge en nylig rapport fra Finans, er interessen for de europæiske storbyer skyhøj, hvilket ikke kun er godt nyt for økonomien i de respektive byer, men som også fører til stigende priser for besøgende.

20 turister per indbygger

Med lavprisflyselskaber, der forventer at transportere op til 800 millioner passagerer i år, står turismeindustrien over for en markant vækst fra de 500 millioner passagerer, der rejste i 2019, før pandemien satte en midlertidig stopper for global turisme, ifølge The Guardian.

Byer som Prag, Athen, Amsterdam og Barcelona kæmper med udfordringen ved masseturisme, hvor forholdet mellem turister og lokale i visse tilfælde når op på 20 til 1.

Denne ubalance har skabt en søgen efter løsninger, der kan harmonisere behovet for turistindtægter med ønsket om at bevare en levedygtig by for dens indbyggere.

Skatter og gebyrer

Som svar på den voksende strøm af besøgende indfører nogle af Europas mest ikoniske destinationer nu højere gebyrer og skatter.

Istanbul og Sevilla justerer priserne opad for at besøge deres turistattraktioner, mens Venedig har implementeret et adgangsgebyr, der varierer mellem tre og 10 euro for at træde ind i byens historiske centrum.

Paris går et skridt videre ved at forhøje turistskatterne, en bevægelse der afspejler en bredere europæisk tendens.

Andre destinationer tester nye tilgange, som krav om reservation for at besøge populære seværdigheder, i et forsøg på at styre tilstrømningen af turister og forbedre oplevelsen for alle.