Frygt for gebyrstigning hos Mastercard og Visa - nu er der nyt

Forbrug

19/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er markant uenighed blandt de store spillere på markedet for betalingsløsninger.

For to uger siden skrev Wall Street Journal, er betalingskortgiganterne Visa og Mastercard pønsede på at hæve gebyrerne - ikke for forbrugerne, men for de forhandlere, der tilbyder, at man kan betale med de respektive betalingskort.

Men nu er der gode nyheder til danske forbrugere - i hvert fald hvis man ikke har planer om at købe fra amerikanske forhandlere.

Både Visa, Mastercard og selskabet Worldline, som er en international virksomhed inden for betalingssystemer med hovedkvarter i Frankrig, siger nemlig til Børsen, at der ikke kommer ændringer i gebyrerne for brug af de omtalte betalingsløsninger i Danmark.

Ydermere siger en talsperson for Visa i Europa understreger over for MarketWire, at der ikke er planer om at hæve gebyrerne i Danmark.

Afviser årsag til Nets-øgning

Dermed går de altså den stik modsatte vej i forhold til Nets, som har annonceret gebyrhævninger til oktober.

I et kundebrev sendt ud til butikkerne skriver Nets, at de forhandlere, der benytter deres betalingsløsninger, fremover skal betale 1,05 procent af det beløb, der bliver købt for, ligesom gebyrerne for firmakort bliver sat op til det samme niveau.

På nuværende tidspunkt betaler butikkerne 0,45 procent ved betaling med Mastercard og Visa Debit, mens prisen er på 0,7 procent, når det er Visa og Mastercard kredit, der bliver svunget.

Prisstigningen træder i kraft 2. oktober.

Ifølge Børsen har Nets blandt andet forklaret gebyrhævningerne med, at både Visa og Mastercard har hævet priserne, men det har bragt både undren og uenighed med sig fra de to betalingskortsgiganter.

Til Børsen fastholder Erik Gutwasser, der er nordisk chef for Mastercard, nemlig, at man ikke har hævet priserne, når butikkerne betaler med Mastercard.

Så man kan vist godt sige, at alt det med gebyrhævninger har udviklet sig til en slags mudderkast mellem markedets absolut største spillere.