Forskere med advarsel: Brød, som vi kender det, kan være passé

Forbrug

04/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En gruppe forskere har advaret om, at det elskede brød kan forsvinde fra hjem i Danmark på grund af klimaforandringer.

Som temperaturerne stiger, vil hvedeafgrøder kæmpe med tørke. Det gør de allerede. Skadedyr og sygdomme trives normalt i varmen, og hvedesvamp, en svampesygdom, der blegner kornets toppe, hærger allerede gårde.

Bristol Live rapporterer, at sandsynligheden for alvorligt høje temperaturer er steget i områder, hvor hvede produceres, fx USA og Kina.

Førsteforfatteren til studiet, Professor Erin Coughlan de Perez, sagde: "Den historiske optegnelse repræsenterer ikke længere godt, hvad vi kan forvente for fremtiden. Vi lever i et ændret klima, og folk undervurderer de nuværende muligheder for ekstreme begivenheder."

Kæmpe datasæt

For at udføre denne forskning indsamlede eksperterne årstidsprognoser fra de sidste 40 år og skabte derefter tusindvis af mulige resultater, der kunne forekomme over hele verden.

Denne teknik, kaldet UNSEEN (Unprecedented Simulated Extreme Ensemble), gjorde det muligt for teamet at estimere sandsynligheden for, at ekstrem varme skader væksten af hvede og andre afgrøder.

Hvedeafgrøder begynder at vokse om efteråret og høstes derefter om sommeren. Høje temperaturer om foråret kan dog påvirke afgrødernes udvikling. Ved temperaturer over 27,8°C begynder planterne at lide af hedeslag. Afgørende enzymer i hveden kan begynde at nedbrydes, når temperaturerne når over 32,8°C.

Prof. Coughlan de Perez sagde: "I Midtvesten plejede vi at have sæsoner, hvor man så en gennemsnitlig overskridelse af den tærskel for enzymnedbrydning på måske fire eller fem dage - det var ret usædvanligt. Men vores forskning viste mulige alternative virkeligheder af dagens klima, der genererede 15 dage over denne tærskel, hvilket vi formoder ville være meget skadeligt."

Sammen med ekstrem varme kommer normalt ekstrem tørke, hvilket er en kombination, der kan påvirke vækstsæsonen alvorligt, ifølge eksperterne. Hvis afgrøder dør samtidig med andre basiskorn, kan dette have alvorlige konsekvenser for prisen og tilgængeligheden af mad i hele verden.

Heldet er ved at rinde ud

På grund af vejrets uforudsigelighed har regioner over hele verden været heldige i de senere år, da der er blevet oplevet koldere vejr i vigtige områder, hvor afgrøder dyrkes.

Imidlertid betyder klimaændringernes eksistens, at vi ikke har oplevet fuldt ud, hvad der er muligt, og gårde kan måske ikke være klar til, at dette sker.

Prof. Coughlan de Perez sagde: "Mit håb er, at vi kan fortælle folk, at deres terning har ændret sig. Du kan rent faktisk slå noget virkelig ekstremt. Måske ruller du ikke en 1'er et stykke tid, men jeg tror, det er værd at have nogle planer på plads, når det sker."

Vilde cirkulationsmønstre

Forskerne identificerede også regionale og globale atmosfæriske cirkulationsmønstre, der kan føre til alvorligt tørre og varme begivenheder. Det værst tænkelige scenarie er, at hvedeproduktionen i USA og Kina bliver ramt drastisk i samme sæson.

Resultaterne i denne undersøgelse, offentliggjort i Climate and Atmospheric Science, kan hjælpe folk med at blive informeret om klimatilpasningsplaner og sikre, at folk er forberedte på usædvanlige vejrforhold.

Prof. Coughlan de Perez sagde: "Jeg tror, at med klimaændringer lider vi af manglende fantasi. Hvis vi ikke forestiller os de former for ekstremer, der kunne ske, vil vi ikke forberede os på dem. Vi behøver ikke at blive overraskede. Vi kan bruge de værktøjer, der står til vores rådighed, til at forsøge at forstå, hvad der er muligt, og være klar, når det sker."