Få overblik: Så meget koster dine el-apparater i strøm

Forbrug

19/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Ny beregner fra Energistyrelsen fortæller dig, hvor dyre dine el-apparater er

Lige nu mærker vi alle sammen til de stigende priser. Både priserne på el, varme, benzin og dagligvarer er skudt i vejret. 

Nu har Energistyrelsen lavet en ny beregner, der kan fortælle dig hvor meget dine el-apparater koster i strøm om året. 

Sådan virker beregneren

I den nye beregner er det muligt at undersøge hvad alt fra en ovn til en vaskemaskine eller el pærer bruger i strøm om året. På den måde kan man få et overblik over, hvad de forskellige apparater koster i kroner og øre med de nuværende elpriser. 

I beregnere skal man blandt andet udfylde hvilket apparat det drejer sig om, hvor mange watt apparater bruger samt hvor mange timer man bruger det. 

Et eksempel kan være et fryseskab 300 liter som vil bruge 1854 kroner i strøm om året i følge beregneren. 

Men man kan også tjekke elektriske apparater, der ikke er sat til strøm hele tiden. For eksempel kan en støvsuger, der bruges en gang om ugen løbe op i 327 kroner om året. 

Giver anbefalinger til alternativer

Når man laver en udregning får man udover den årlige pris for strømforbruget på det enkelte apparat oplyst, om der findes et billigere alternativ man kan skrifte til. 

Du kan altså undersøge om der er et af dine apparater du med fordel kan udskifte eller finde andre alternativer til, ved at bruge den nye beregner. 

Brian, der selv er fra faglige seniorer afprøvede beregneren og nåede frem til at de måske ikke havde behov for to køleskabe: 

“Jeg overvejer i hvert fald at slukke for strømmen på det ene køleskab, hvor vi opbevarer vand, vin, øl og anden kolonial. Det er nok lidt luksus at holde det på køl,” lyder det fra Brian.