"I løbet af formiddagen har elprisen været omkring 90 øre pr. kWh strøm, mens den, når vi rammer kl. 16, når op på 3 kroner pr. kWh. Den topper mellem kl. 17 og 18, hvor den rene elpris når 4,41 kr. pr. kWh både øst og vest for Storebælt. Oveni den rene elpris skal man lægge transportbetaling til ens netselskab og afgifter til staten," fortæller Finn Andersen kommerciel direktør hos Energi Fyn.
Der er flere årsager til de høje priser, forklarer Finn Andersen:
"En stor del af vores strøm produceres af solceller og vindmøller. Derfor påvirker det elprisen, når dagen er vindstille og overskyet som i dag. Og da situationen er den samme i Tyskland, påvirker det prisen yderligere. Desuden er vores forbrug højere om vinteren, hvilket også får elprisen til at stige."
Elprisen er afhængig af udbud og efterspørgsel
Elprisen bliver fastlagt på elbørsen ud fra udbud og efterspørgsel. På elbørsen udbyder blandt andet svenske, norske og danske producenter - som for eksempel kraftværker og vindmøller - el fra forskellige energikilder.
Det er også her, at leverandører som Energi Fyn og andre energiselskaber køber strømmen til deres kunder.
"Elmarkedet er et af verdens mest foranderlige markeder. Markedet kan opleve voldsomme prisudsving fra time til time og fra dag til dag. Præcis som vi vil opleve det i dag," fortæller Finn Andersen.