Energibesparelse og godt indeklima: Her er den ideelle temperatur til dit hjem

Forbrug

24/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad er den optimale boligtemperatur om vinteren for at spare energi, men også et temperaturniveau til at undgå at beskadige dit hjem?

Når vinteren nærmer sig, kæmper mange med beslutningen om, hvornår de skal skrue op for varmen, og hvad temperatur, der er den rigtige.

Eskalerende energiregninger gør denne beslutning endnu mere udfordrende.

Men risikoen for frosne rør, skimmelsvamp og sundhedsproblemer kræver dog opvarmning i vintersæsonen. Så det er vigtigt, at du ikke lader frygten for varmeregningen sætte grænsen temperaturen, for det kan blive for koldt.

Lave temperaturer i hjemmet kan give flere problemer, end du tror. Et af disse problemer er udviklingen af ​​skimmelsvamp og fugt. Hvor som helst under 14 grader trives skimmelsvampsporer og fugt.

Skrue op, skrue ned?

Det anbefales at veksle mellem dag- og nattetemperaturer i stedet for at holde en konstant temperatur hele dagen.

Denne strategi kan øge komfortniveauet i hjemmet og samtidig reducere energiforbruget.

Med smarte termostater er programmering af disse ændringer relativt ligetil, men en god rutine omkring det at skrue op og ned for termostaterne kan også være virkningsfuldt.

Det bør termostaten stå på

Det anbefales, at du opvarmer dit hjem til mellem 18 og 21 grader om vinteren for at holde energiregningen på et minimum og for at kunne holde varme.

Det er også en almengyldig anbefaling, at soveværelset altid er en anelse koldere, omkring 18 grader, da det giver de bedste betingelser for god søvn.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler også, at 18 grader er den ideelle temperatur for sunde og raske mennesker. Men at individuelle forhold som alder og helbred bør tages i betragtning ved indstilling af temperaturer, især for sårbare grupper som nyfødte og ældre.

Kilde: Express