Man skulle tro, vi efterhånden havde været udsat for nok elendighed de sidste år.
Først ramte coronapandemien, så invaderede Rusland Ukraine, og energipriser og inflation gik amok. Læg så dertil, at op mod 30 procent af den danske befolkning lige nu er ramt af sygdom, fordi der er fem forskellige luftvejsinfektioner i omløb, og vi må siges at have været udsat for rigeligt i løbet af få år.
Men når vi byder 2024 velkommen, kan du lige så godt indstille dig på, at hverdagen bliver dyrere. Medmindre altså, du lever et fuldstændig elektricitetsfrit liv.
For fra d. 1. januar stiger elafgiften ganske betragteligt, og det betyder, at landets husholdnings måske bliver nødt til at give energibudgettet et nyt kig.
Det skriver B.T..
Så meget stiger det
Stigningen på elafgiften per kW-time går fra 69,7 øre til 76,1 øre. Hvis vi medregner moms bliver stigningen ca. 8 øre per kW-time.
Årsagen til, at vi overhovedet bliver udsat for en stigning i afgiften, er inflationen, som godt nok er blevet mindre nu, men som altså har en forsinket effekt på netop den del af husholdningsbudgettet.
Det kan godt være, at 8 øre per kW-time ikke lyder af meget, men en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn bruger omkring 4500 kW-timer om året.
Det betyder, at afgiftsstigningen giver en ekstra udgift på 360 kroner om året.
Hvis man "bare" er en enkelt, helt almindelig dansker, har man i gennemsnit et forbrug på omkring 1600 kW-timer, og det vil give en stigning på 128 kroner.
Skruen uden ende
Niels Philip Kjeldsen, pengeredaktør på B.T., udtrykker frustration over situationen:
“Det er lidt skruen uden ende med de her prisstigninger på el, som kunderne simpelthen ikke kan undgå. Først var det tarifferne for at få strømmen leveret, nu er det så elafgiften”, siger Niels Philip Kjeldsen.
Han påpeger det paradoksale i, at netop elafgiften faktisk er blevet sænket af politikerne, ligesom vi var helt fritaget fra at skulle betale afgifterne den første halvdel af 2023.
Dette kommer efter en periode, hvor visse selskaber som N1 under Norlys, samt NOE og Nord Energi, har givet rabat.
Hos N1 alene havde dette bortfald af nettariffen over fem måneder sparet selskabets 800.000 kunder for omkring en milliard kroner.