Der er flere små ting, man kan gøre, for at holde fast i julens hyggelige traditioner på en lidt mere bæredygtig måde.
Julen kan nemt risikere at gå fra at være hjerternes fest til en forbrugsfest, der tærer på miljø og klima. Men der er faktisk flere små ting, man kan gøre, for at holde fast i julens hyggelige traditioner på en lidt mere bæredygtig måde.
”Vi kan alle sammen være med til at gøre en forskel for naturen og klimaet gennem de valg, vi træffer – også i juletiden. Og det behøver ikke gå ud over hverken julestemningen eller traditionerne”, siger Rina Ronja Kari, kommunikationschef i Miljømærkning Danmark.
Eksempelvis kan man gå på julegavejagt efter gode genbrugsfund i den lokale genbrugsbutik, eller man kan lave personlige gavekort. Det kan fx være til en forårstur i skoven med picnickurv eller et ”jeg tager opvasken-klippekort" fra teenageren til mor og far.
Pak ind med omtanke
Et andet oplagt sted at skåne miljøet, mens man stadig bevarer forventningens glæde ved at åbne en fint indpakket gave, er netop gaveindpakningen. Når det traditionelle gavepapir har udtjent sin pligt som spændingsskaber, bliver det nemlig typisk degraderet til skrald. Og det er ikke bare synd – det er også spild af vand, energi, træ og kemikalier, der er brugt til at fremstille papiret.
”Først og fremmest er det en god idé at sige pænt nej tak til at få pakket sine gaver ind i butikkerne. Hvis man selv pakker dem ind derhjemme, kan man nemlig vælge mere bæredygtige alternativer til det almindelige gavepapir. Man kan fx bruge papir fra aviser, magasiner og ugeblade eller flotte stofrester, der ligger og gemmer sig i skabet, og som kan bruges til indpakning igen og igen”, siger Rina Ronja Kari.
Tænk før du køber
Også når det kommer til valg af juletræ, er der god grund til at tænke sig om. Traditionen med at fælde et træ for at have det stående i stuen i få dage er nemlig ikke særlig bæredygtig – og det er juletræsproduktionen heller ikke altid.
”Inden man suser ud og køber juletræ, kan man overveje, om man rent faktisk har brug for et juletræ i år. Det har man måske ikke, hvis man ikke holder juleaften derhjemme. Hvis man skal have et juletræ, kan det være en god idé at gå efter et økologisk et af slagsen. Man kan også købe et juletræ med rod, så det kan leve videre i haven efter jul”, siger Rina Ronja Kari.
Og der er meget mere, man kan tænke over, hvis man gerne vil gøre julen lidt mere bæredygtig. Her er 10 gode råd til, hvordan man kan skabe gode grønne julestunder:
10 tips til en grønnere jul
Pynt op med naturpynt eller genbrugspynt – og brug først og fremmest den pynt, du allerede har.
Erstat paraffinlys med LED-lys eller svanemærkede lys. Der er op til 60 % lavere klimabelastning ved valg af svanemærkede stearinlys i stedet for konventionelle paraffinlys.
Gå efter et økologisk juletræ – og gerne et i potte, der kan plantes ud.
Giv gavekort til oplevelser, der glæder, eller glæd modtager med en hjemmelavet gave. Du kan også kigge efter genbrug eller gå efter Svanemærket, hvis du køber nyt.
Pak gaver ind i stofrester, der kan bruges igen og igen. Du kan også pakke fint ind i avispapir eller genbrugt gavepapir.
Server mere grønt og vælg økologisk til julemaden. Og dæk bordet med svanemærkede servietter, der opfylder skrappe klima- og miljøkrav.
Mindsk madspildet ved fx at lave indkøbsseddel, servere maden på mindre fade og gemme gode rester.
Vælg økologiske råvarer til julesmåkagerne, og bag dem på svanemærket bagepapir, der lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav.
Forny den velkendte pakkeleg med genbrugsgaver – eller drop de mange små gaver, og køb i stedet én større og attraktiv gave, som alle dyster om.
Husk at affaldssortere. Julens øgede forbrug betyder også mere affald. Ved at sortere korrekt kan de forskellige materialer bruges igen til nye produkter, så der spares på jordens ressourcer.
Hent mere inspiration på https://www.svanemaerket.dk/forbruger/temaer/juletid-og-juletips