Danskerne går glip af tusindvis af kroner: Glemmer du også at lukke HELT for varmen?

Forbrug

17/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der kan være en del at spare - både fore pengepungen og klimaet.

Med sommeren i sigte er det tid til at slukke for varmen. Men faktisk er det ikke nok at dreje termostaten på radiatoren i bund. For selvom radiatorerne ikke varmer, arbejder vores varmeanlæg stadig, og der er penge at spare ved at sætte det til sommerdrift. Nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer viser dog, at op mod 210.000 husstande går glip af besparelserne.

For den enkelte husejer svarer det til en årlig besparelse på 600-1700 kroner. I runde tal kan det sammenlagt betyde en besparelse på 125 millioner kroner for de huse, hvor varmeanlægget kører hele sommeren, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

”Det er en rigtig god idé at sende varmeanlægget på sommerferie, når vi kommer ind i de lune måneder. Når anlægget er på sommerdrift, vil det kun lave varmt vand. Hvis man ikke har det på sommerdrift, har anlægget stadig et tomgangsforbrug til opvarmning, selvom radiatorerne er slukket. Der er derfor noget at vinde, både for din egen pengepung og for klimaet,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

5 minutter, der gavner din pengepung og klimaet

I Energistyrelsens undersøgelse angiver danskerne blandt andet, at manglende sommerlukning skyldes forglemmelser, at det er besværligt, eller at de ikke vidste, man skulle sætte det til sommerdrift. Selvom visse nye modeller slår over til sommerdrift af sig selv, skal ældre varmeanlæg indstilles manuelt.

”Måske virker det lidt uoverskueligt at sætte anlægget til sommerdrift, hvis man aldrig har prøvet det før – særligt, hvis man ikke kender det særligt godt. Men faktisk tager det ikke mange minutter at indstille anlægget og slukke for cirkulationspumpen. Og det er altså en god mulighed for at spare nogle nemme penge og nedbringe CO2-udledningen,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

SparEnergi.dk findes der guides, der viser, hvordan man sætter sit anlæg på sommerdrift. Den enkeltes besparelser afhænger af typen af varmeanlæg. Man kan for eksempel spare op mod 1700 kroner ved at sommerlukke sit oliefyr eller omkring 700 kroner for fjernvarmeanlægget med de nuværende varmepriser.

Så meget kan du spare

De overordnede besparelser ved at sommerlukke for varmeanlægget, afhænger af, hvilken type opvarmning du bruger. Her kan du se besparelsen fordelt på type:

  • Oliefyr: 1.700 kroner

  • Naturgas: 1.300 kroner

  • Træpillefyr: 1.100 kroner

  • Luft til vand varmepumpe: 800 kroner

  • Fjernvarme: 700 kroner

  • Jordvarme: 600 kroner

Fakta om undersøgelserne

Energibarometeret er Energistyrelsens løbende befolkningsundersøgelse, som tager temperaturen på danskernes adfærd og motivation for at spare på energien. Undersøgelsen blev første gang foretaget i marts 2022 og er blevet gentaget igen i september 2022 og senest i marts 2023. Tallene opdateres løbende på Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk. Alle undersøgelserne er gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskerne i alderen 18-75 år. Der er indsamlet 2000 besvarelser i hver undersøgelse.