Banebrydende forskning kan få øl til at smage endnu bedre

Forbrug

18/10/2022

Vi skåler for de forskere, der kæmper for bedre øl! Foto: Shutterstock
Vi skåler for de forskere, der kæmper for bedre øl! Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan man kalde vigtig forskning!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Nogle gange kan man undre sig lidt over, hvad der bliver kastet penge efter at forske i.

Men noget, som mange nok nikker anerkendende til, er forskningen i, hvordan man bedst brygger øl - og nu mener forskere faktisk at have fundet ud af, hvordan man kan få øl til at smage endnu bedre!

Det bliver lidt teknisk, men i grove træk handler det om, at de høje fermenteringstanke, man bruger til at producere øl i dag, har en negativ effekt på øllens smag.

De høje tanke gør det muligt at producere mere øl for færre penge, da de er nemmere at fylde, tømme og rengøre. Men problemet er, at der opstår et overtryk af kuldioxid (det der laver brus) i løbet af fermenteringen, og det gør smagen dårligere.

Forskerne bag studiet startede med at finde frem til en særlig streng af gær, der var særligt modstandsdygtig mod kuldioxid. Herefter gik forskerne simpelthen i gang med at lave en hel genom-analyse, så de kunne finde ud af, hvad der gjorde netop denne streng så modstandsdygtig.

Ved at have kortlagt netop det, var forskerne i stand til at ændre i generne for andre gærstrenge, så de blev lige så modstandsdygtige overfor trykket fra kuldioxiden - og det har gjort de forskellige gærstrenge i stand til bedre at holde på deres mere frugtagtige smag.

Håbet er, at man i fremtiden kan modificere de forskellige strenge af gær, så de alle bliver i stand til at producere en fyldigere og mere frugtig smag uden at blive påvirket af kuldioxiden.

Forskerne bag undersøgelsen, som er blevet udgivet i Applied and Environmental Microbiology, blev støttet økonomisk af et bryggeri, som håber at kunne tage patent på den, potentielt, revolutionerende fermenteringsmetode.