3 tips til vaskemaskinen og 7 til tørretumbleren: Sådan sparer du tusindvis af kroner på tøjvasken

Forbrug

28/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er mange penge at spare ved at få styr på nogle helt basale ting omkring vasketøjet.

Der er nærmest gået sport i at leve så økonomisk og energivenligt som muligt.

Det er der ikke noget at sige til med sidste års vanvittige energipriser og generelle leveomkostninger, der er steget de seneste år.

Danskerne slukker i høj grad for deres stand by-apparater, holder lukket for varmen og har intet imod at gå rundt i mørke for at spare lidt ekstra.

Men de færreste ved præcis, hvad der skal til for at spare penge. 

10 geniale tricks

De ti gode råd kommer fra Energy. De første tre er til vaskemaskinen mens de sidste syv gælder tørretumbleren.  

  1. Vask med koldt vand. Brug af koldt vand i stedet for varmt kan halvere en vaskemaskines energiforbrug. Koldtvandsvaskemidler kan være nyttige for at sikre, at genstande bliver rene, og højeffektive rengøringsmidler (angivet med "han"-symbolet) bør bruges, når det kræves af producenten.

  2. Vask en fuld maskine. Din vaskemaskine vil bruge omtrent den samme mængde energi, uanset om den er fyldt op eller ej, så fyld den op.

  3. Brug højhastigheds- eller forlænget centrifugeringscyklus i vaskemaskinen. Dette vil fjerne så meget fugt som muligt inden tørring, hvilket reducerer din tørretid og slid på dit tøj fra tørretumblerens høje varme.

Tricks til tørretumbleren

  1. Tør den rigtige mængde tøj i din maskine. Hvis tørretumbleren er for fuld, vil det tage længere tid for tøjet at tørre. Små mængder kan også tage længere tid at tørre, plus at du bruger mere energi pr. stk. tøj, når du kører tørretumbleren for kun at tørre nogle få ting.

  2. Lufttør når du kan. Hæng vasketøjet udenfor eller på et tørrestativ for at undgå at bruge tørretumbleren helt.

  3. Tør mere tøj nu hvor tørretumbleren er varm. Dette giver dig mulighed for at bruge den resterende varme inde i tørretumbleren til næste cyklus.

  4. Brug tørrekugler. Uld- eller gummitørrekugler hjælper med at adskille dit tøj og få mere luft til det, hvilket reducerer tørretiden. De kan også reducere statisk elektricitet. Uldkuglerne siges at absorbere noget fugt, hvilket yderligere skærer tørretiden.

  5. Rengør fnugfilteret på tørretumbleren. Tørretumbleren vil køre mere effektivt og sikkert.

  6. Brug lavere varmeindstillinger i tørretumbleren. Selvom tørrecyklussen er længere, vil du bruge mindre energi og være mindre tilbøjelig til at overtørre dit tøj.

  7. Tør håndklæder og tungere bomuldsting adskilt fra lettere tøj. Du vil bruge mindre tid på at tørre det lettere tøj.

Kan du bruge nogle af disse tips? Så del dem med dine venner og familie.