Beskyttelse mod geninfektion
Forskerne vurderede beskyttelsen mod geninfektion og sygdommens alvorlighed. Resultatet af deres undersøgelse var, at tidligere infektion beskyttede mod en række af varianterne (alfa-, beta- og deltavarianter, men mindre mod omicron BA.1).
Det betyder altså, at infektion beskytter mod de efterfølgender infektioner, men jo nyere varianten er, desto mindre beskyttelse er der også.
Alle varianterne viste dog, at havde man en gang blevet inficeret, så beskyttede det fremover mod alvorlig sygdom (88% procent over 40 uger).
Og resultaterne viste også, at en infektion var ligeså effektiv som to gange med vaccinerne.
Kæmpe datasæt
Forskerne indsamlede data fra i alt 65 undersøgelser på tværs af 19 land. Det gør det til den største undersøgelse til dato.
Undersøgelserne sammenligende COVID-19 risikoen blandt personer, der tidligere havde været smittet, og dem uden infektion. Og samtidig kiggede de også på naturlig immunitet i kombination med vaccination.
Det var altså en kompleks undersøgelse, der havde til formål, om en infektion frembragte beskyttelse mod forskellige af COVID-19 varianterne.
Infektion vs. vaccination
Undersøgelsen viste dog også, at selvom en infektion var lige så effektiv som to gange vaccine, så er det dog ikke en god idé at blive smittet. Det er stadig en god idé at blive vaccineret.
Det skyldes ifølge forskerne, at coronavirussen stadig er en uforudsigelig og og farlig virus, der kan give en lang række effekter, der blive ved selv efter bedring af sygdommen.
Forskerne foreslår derfor at indregne personens tidligere infektionsstatus sammen med en booster beskyttelse, da dette vil give den mest optimale beskyttelse. Konkret mener de, at det kan være en fordel at vente noget tid, før man får en booster, da dette vil give den optimale effekt.